Na hlavný obsah

Obyvatelia Bošácej sú väčšinu dňa bez elektriny. V horúčavách sa im v chladničkách kazia potraviny

Distribučná spoločnosť robí údržbu siete.

Obyvatelia Bošácej sú väčšinu dňa bez elektriny. V horúčavách sa im v chladničkách kazia potraviny
Obyvateľom obce Bošáca sa vo vypnutých chladničkách kazia potraviny. Foto: STVR

Obyvatelia obce Bošáca pri Novom Meste nad Váhom sú väčšinu dňa bez elektrickej energie. Distribučná spoločnosť robí údržbu siete a inštaluje novú technológiu.

Keďže sú vonku horúčavy, ľuďom sa vo vypnutých chladničkách kazia potraviny. Pýtajú sa, či elektrikári nemôžu robiť revíziu vedenia v chladnejších mesiacoch.

Oklieštený obecný úrad, zatvorená pošta či lekáreň. Odstávku elektrickej energie pociťujú obyvatelia Bošáce už druhý týždeň.

Problémom s elektrickou energiou v Bošácej sa v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

„Je to od minulej stredy – streda, štvrtok, piatok, vždy od rána od 7:30 do 18. 00 hodiny. Ešte na budúci týždeň nahlásili niektoré lokality. Je to dosť dlhá doba,“ hovorí starosta obce Jozef Mihala.

V letných dňoch sa miestnym kazia potraviny v chladničkách aj samotné zariadenia. „Áno kazia, chladničky nevydržia. Dopoludnia áno, popoludní sa to už rozmrazí. Musíme ísť teraz kupovať novú chladničku,“ sťažuje sa pani Katarína.

„Keby to robili na jeseň, ale nie teraz, keď je také veľké teplo. Veru, včera som musela vyhodiť mäso,“ dodáva pani Mária.

Práce počas celého roka

Tunajšie poľnohospodárske družstvo a potraviny si na niekoľko dní zabezpečili elektrocentrálu. Ľudia, ktorých sme oslovili, si takúto službu nemôžu dovoliť. „Kde by sme to zobrali, ja som dôchodkyňa. Chladnička a dovidenia,“ hovorí pani Mária.

Vedenie obce sa pokúšalo vylobovať u správcu siete vhodnejší čas prác. „Snažili, ale oni majú na toto obdobie naplánovanú rekonštrukciu, im by to nabúralo harmonogram. Neprihliadali na to, či je vonku 30 stupňov,“ skonštatoval starosta Bošácej.

Západoslovenská distribučná spoločnosť uviedla, že pravidelne investuje do obnovy siete milióny eur, aby garantovali bezpečné a spoľahlivé napojenie na elektrický prúd. Vyžaduje si to však intenzívne práce počas celého roka.

„Nie je možné vylúčiť z neho celé ročné obdobia, napríklad leto, kvôli vyšším teplotám, či zimu kvôli kúreniu a podobne,“ tvrdí Peter Bednár z komunikačného oddelenia Západoslovenskej distribučnej spoločnosti.

Elektrikári sa snažia minimalizovať negatívny dosah na zákazníkov presmerovaním tokov prúdu náhradnými trasami, alebo v prípade rýchlejšieho ukončenia prác dodávku prúdu okamžite obnovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny