Na hlavný obsah

Obyvatelia košických Ťahanoviec čakajú v zápchach desiatky minút. Mesto žiadajú o ďalší výjazd

Podľa analytika nový výjazd dopravné problémy sídliska nevyrieši.

Obyvatelia košických Ťahanoviec čakajú v zápchach desiatky minút. Mesto žiadajú o ďalší výjazd
Zápcha na košickom sídlisku. Foto: STVR

V zápchach si najmä ráno neraz počkajú aj desiatky minút. Viac ako 20-tisíc obyvateľov košických Ťahanoviec má k dispozícii len jeden plnohodnotný výjazd zo sídliska. Spisujú aj petíciu, ktorou mesto žiadajú o ďalší výjazd. Podpísalo ju už takmer dvetisíc ľudí.

„Pri čerpacej stanici stoja autá aj 40 minút ráno a nie raz, hlavne v školský rok,“ uviedol starosta mestskej časti Košice-Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát.

Nepriaznivú dopravnú situáciu na sídlisku by mohol aspoň čiastočne riešiť nový výjazd zo sídliska. Hovorí sa o ňom roky.

„Pred časom mesto Košice dalo prísľub, že urobí niečo a že spustí projektovú dokumentáciu do územného rozhodnutia a konania. No neurobilo tak, takže z toho dôvodu som sa cítil trošku aj oklamaný,“ priznal Ihnát.

„Vzhľadom na skutočnosť, že úspešný uchádzač z verejného obstarávania v roku 2022 sa napokon rozhodol z dôvodu pracovnej vyťaženosti a kvôli cene projektu z projektu odstúpiť, je potrebné vyhlásiť nové verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektovej dokumentácie,“ informovala hovorkyňa mesta Košice Jana Poľová.

Dopravnej situácii v košickej mestskej časti Ťahanovce sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Ondrej Behún:

Mesto však ráta len s jednosmerným výjazdom pre záchranné zložky a mestskú hromadnú dopravu. Starosta aj petícia však hovoria o výjazde pre všetkých.

„Mestská časť Košice – Sídlisko Ťahanovce bude participovať na tomto projekte tým, že pomôže vysporiadať pozemky,“ uviedol jej starosta.

Výjazd dopravné problémy nevyrieši

Podľa dopravného analytika len nový výjazd dopravné problémy sídliska nevyrieši. „Sídlisko Ťahanovce potrebuje aj kvalitnú verejnú dopravu, najmä v podobe dobudovania kvalitnej električkovej siete, pretože Košice električkovú sieť majú, ale na toto sídlisko nepremáva,“ skonštatoval dopravný analytik Tomáš Burger.

Myšlienka potiahnuť električku na sídlisko Ťahanovce nie je nová. Dokonca s ňou ráta aj návrh územného plánu. Kedy sa tak však reálne stane, si nikto netrúfne odhadnúť.

Podľa obyvateľov sídliska by si zaslúžilo ešte viac alebo urobiť nadjazd cez železnicu v Ťahanovciach v dedine.

Takýto návrh aj v skutočnosti existuje. Súvisí s modernizáciou blízko vedúcej železničnej trate. V budúcnosti by tam mohol vzniknúť nový most ponad Hornád.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny