Na hlavný obsah

Obyvatelia nesúhlasia s výstavbou baterkárne. Boja sa o svoje zdravie aj životné prostredie

Obec Bánov ešte nedávno nevedela, že súčasťou projektu bude aj časť jej územia.

Obyvatelia nesúhlasia s výstavbou baterkárne. Boja sa o svoje zdravie aj životné prostredie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obyvatelia z obce neďaleko parcely, na ktorej má vyrásť baterkáreň Šurany, nesúhlasia s jej výstavbou. Boja sa o svoje zdravie a dosahu na životné prostredie. Obec Bánov ešte nedávno nevedela, že súčasťou projektu bude aj časť jej územia.

Obec Bánov je od mesta Šurany vzdialená necelých päť kilometrov. Medzi nimi má vyrásť priemyselný park a baterkáreň. Výstavba sa má začať ešte tento rok.

„Pred dvoma rokmi vznikol zámer priemyselného parku. Počas tohto obdobia nikto žiadnym spôsobom s nami nekomunikoval,“ priblížil starosta obce Bánov Miloš Rybár.

Obavám obyvateľov z postavenia baterkárne sa v Správach venovala redaktorka Marína Opálková:

Starosta obce Bánov sa len pred mesiacom dozvedel, že park zasiahne aj ich kataster. „Vzdušnou čiarou je to vzdialené od obytných zón našej obce menej ako jeden kilometer,“ tvrdí.

Proti výstavbe baterkárne sú viacerí obyvatelia Bánova aj Šurian. „Žiadame o pozastavenie zámeru do tej doby, kým nebudú zodpovedané závažné pripomienky k zámeru. Máme z toho naozaj veľké obavy, už kvôli tomu ani nespávame,“ hovorí zástupkyňa iniciatívy Chránime si naše Ľubica Gulášová.

Vyvlastnenie pozemkov

Najväčšie obavy majú zo zamorenia ovzdušia. „Vo výrobe budú používať organické rozpúšťadlo nmp. Patrí do tej skupiny, že musí byť regulované množstvo použitia. Tu sa bude používať vo veľkom,“ dodáva zástupkyňa iniciatívy Chránime si naše Viera Mrázová.

„Aktuálne z dostupných informácií, ktoré máme, je naše stanovisko nesúhlasné,“ vyhlásil starosta. Mesto Šurany adresovalo Okresnému úradu v Nových Zámkoch 17 pripomienok. Týkali sa ochrany životného prostredia, ale napríklad aj vybudovania obchvatu Šurian.

„Očakávame zo strany spoločnosti MH Invest ako aj zo strany investora, aby vysvetlil a zodpovedal na otázky, ktoré ešte poslanci majú,“ uviedla viceprimátorka mesta Šurany Miroslava Zahoráková.

„Obyvatelia nemusia mať obavy. Túto investíciu bude detailne posudzovať EIA, ktorý skúma dosahy na životné prostredie. Pred spustením výroby musí mať nielen samotný priemyselný park, ale aj výroba v ňom kladné stanovisko z procesu EIA, ktoré garantuje ochranu zdravia aj prírody,“ pripomína hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík.

Na poslednom zastupiteľstve v Šuranoch poslanci neschválili predaj mestských pozemkov pod baterkáreň. Štát však môže mestské pozemky na základe zákona o významných investíciách vyvlastniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika