Na hlavný obsah

Obyvatelia Starých Hôr sú už vyše týždňa bez vody. Na odstávku ich nikto neupozornil

Bez prístupu k vode zostalo šesť rodinných domov.

Obyvatelia Starých Hôr sú už vyše týždňa bez vody. Na odstávku ich nikto neupozornil
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obyvatelia časti Dolný Jelenec, ktorá patrí pod obec Staré Hory, sú už viac ako týždeň odstrihnutí od prístupu k vode. Podľa Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti ju využívali načierno.

Bez prístupu k vode zostalo šesť rodinných domov. „Prišli vodohospodári a z ničoho nič nám odpojili vodu bez toho, aby nás upozornili, aby sme sa vedeli nejako zariadiť, absolútne nič, proste zrazu sme zostali bez vody,“ opísal situáciu obyvateľ Dolného Jelenca.

Prečo obyvatelia Dolného Jelenca zostali bez prístupu k vode, zisťoval v Správach redaktor Lukáš Urbašík:

„Mám dve deti, ktoré sú permanentne špinavé, treba to prať, žehliť, kúpať ich, a to sa proste nedá fungovať na takomto režime,“ dodala obyvateľka obce.

Obyvatelia Dolného Jelenca využívali viac ako 60 rokov vodu z miestnej jaskyne. Doplnkový zdroj vody je vo vlastníctve Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

„Túto vodu, čo sme mali doteraz, brali už naši starí rodičia. Robil sa vodovod, čo nám dovolili vodohospodári, kvôli tomu, že iný zdroj vody nebol.,“ ozrejmila obyvateľka Dolného Jelenca.

Na odber tejto vody však mali obyvatelia len ústnu dohodu. „Oni nemali žiadnu zmluvu, čiže vodárne to brali ako čierny odber, boli napojení priamo do bazéna a bez úpravy, čiže nebola to prepadová voda, ako mi tvrdili,“ reagoval starosta obce Staré Hory Marián Gajdoš.

Chýbajúce zmluvy

Keďže obyvatelia nemali so Stredoslovenskou vodárenskou spoločnosťou uzavreté zmluvy o odbere, firma nemala povinnosť upozorniť ich na odstavenie vody. Dotknutí obyvatelia sa však nemôžu napojiť ani na obecný vodovod.

„Ten kapacitne nestačí a už teraz je v takomto stave, že to nie je možné prepojiť,“ vysvetlil Gajdoš. Obyvateľom tak hrozilo, že zostanú bez prístupu k vode natrvalo.

V takom prípade by si museli vybudovať vlastné studne. Po tom, ako sme na problém upozornili, sa obci v spolupráci s vodohospodármi podarilo nájsť kompromis.

„Vzhľadom k výnimočnosti vzniknutej situácie Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť (StVPS) zabezpečí znovupripojením dotknutých obyvateľov Dolného Jelenca dostupnosť využitia surovej, neupravenej vody, ktorá však nie je určená na pitné a hygienické účely,“ informovala riaditeľka marketingu a komunikácie StVPS Slavomíra Vogelová.

Po podpise zmluvy tak budú môcť miestni obyvatelia opäť čerpať vodu ako doteraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny