Na hlavný obsah

Okrúhly stôl politických lídrov je stále v hre: Podľa Petra Kmeca by mohol byť v septembri

Jozef Hajko z KDH za tým nevidí úprimný záujem.

Okrúhly stôl politických lídrov je stále v hre: Podľa Petra Kmeca by mohol byť v septembri
Podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Okrúhly stôl lídrov koaličných a opozičných strán by sa mohol uskutočniť v septembri. Povedal to podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD). Prezident Peter Pellegrini podľa neho v tejto veci naďalej vedie rozhovory. Jozef Hajko z KDH za tým nevidí úprimný záujem.

„Ponuka pána prezidenta platí a viem, že tam prebiehajú intenzívne rokovania o tom, či by sa takýto okrúhly stôl mohol uskutočniť začiatkom septembra,“ priblížil Peter Kmec.

KDH jeho podľa poslanca Jozefa Hajka stále pripravené rokovať, zo strany koalície však nevidí úprimný záujem o stretnutie.

„Situácia sa ďalej eskaluje. Stále sa ukazuje na nepriateľov, hovorí sa tu o nejakej rakovine v spoločnosti, čo počujeme priamo z úst predsedu vlády. Nevidím tam záujem, že by k takýmto rokovaniam došlo,“ vysvetlil.

Kresťanskí demokrati podľa Hajka vnímali aktivity vtedajšej hlavy štátu Zuzany Čaputovej a jej nástupcu Petra Pellegriniho, ktoré mali viesť k upokojeniu situácie na Slovensku, sa snahu presadzovať slušnosť v politike.

Politológ Řádek: Šance sú veľmi nízke

Podľa politológa z Trenčianskej univerzity A. Dubčeka Miroslava Řádeka je šanca, že sa okrúhly stôl lídrov politických strán podarí uskutočniť ešte tento rok, veľmi nízka. „Je síce milé, že sa Prezidentský palác snaží udržať túto myšlienku pri živote, ale myslím si, že v septembri sa ukáže, že žiadne stretnutie nebude,“ povedal v Aktuálne :24.

Záujem o stretnutie sa podľa neho vytratil hneď po tom, ako sa po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zdalo, že „to najhoršie je za nami“. Slovám Petra Kmeca neprikladá veľkú váhu, vzhľadom na jeho stranícku príslušnosť.

„Bolo by nešťastné, keby prezidentov stranícky kolega Peter Kmec povedal, že žiadny okrúhly stôl sa konať nebude, vzhľadom na to, že sám pán prezident stále usilovne pracuje na jeho zorganizovaní,“ vysvetlil.

Podpredseda vlády Peter Kmec sa podľa Řádeka snaží len „zdvorilo udržiavať fazónu ústretového, pretože prezident aj Kmec pochádzajú z rovnakej politickej strany“.

Ak by sa všetky politické strany rozhodli odmietnuť účasť na okrúhlom stole, podľa politológa by to poukázalo na nízku empatiu voči napätiu, ktoré v spoločnosti pretrváva. „Keby sa otočili chrbtom k prezidentovi, poukazovalo by to na veľmi nízku empatiu voči súčasnej veľmi nedobrej spoločenskej atmosfére,“ priblížil.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Miroslavom Řádekom z Aktuálne :24 o okrúhlom stole lídrov politických strán:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko