Na hlavný obsah

Opozícia napadne zákon o STVR na Ústavnom súde. Žiadajú aj pozastavenie jeho účinnosti

Peter Pellegrini podľa opozície ukázal, že nebude nezávislý.

Opozícia napadne zákon o STVR na Ústavnom súde. Žiadajú aj pozastavenie jeho účinnosti
Zľava Michal Šimečka, Branislav Gröhling a Veronika Remišová. Foto: TASR/Pavol Zachar a Jaroslav Novák/koláž RTVS.

Opozičné PS, KDH a SaS podávajú pre zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) ústavnú sťažnosť. Informovali o tom na pondelkovej (1. 7.) tlačovej konferencii. Žiadajú aj pozastavenie účinnosti legislatívnych zmien.

„Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou,“ vyhlásil predseda PS Michal Šimečka.

Za zmenou legislatívy vidí snahu o jej politické ovládnutie, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav v RTVS.

Zákon, ktorý zrušil Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), v nedeľu (30. 6.) na poslednú chvíľu podpísal prezident Peter Pellegrini. „Žiaľ, potvrdil naše obavy, že vo funkcii prezidenta nebude nezávislý, ale pôjde na ruku svojim partnerom z koalície,“ napísal Šimečka už skôr na sociálnej sieti.

Je podľa neho škoda, že Pellegrini sa ani ako prezident nedokáže vzoprieť „hlúpym a škodlivým nápadom Andreja Danka“. Šéf národniarov podľa Šimečku nemá žiadnu legitimitu takto likvidovať fungujúce inštitúcie.

„Ak si Peter Pellegrini myslel, že túto jeho poslušnosť si nevšimneme a schová sa s ňou za futbalový zápas Slovenska s Anglickom, je na omyle. Vidíme ju my, verejnosť a raz mu to spočíta aj história,“ uzavrel Šimečka.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zora Jaurová (PS) priblížila, že v sťažnosti namietajú obsah legislatívy aj proces jej prijímania, vrátane vylúčenia verejnosti z prípravy zákona a skrátenia diskusie v parlamente. Zákonu vyčíta nedomyslené prechodné opatrenia aj termín zverejnenia v Zbierke zákonov vzhľadom na účinnosť.

Podotkla, že inštitúcia vplyvom procesu niekoľko hodín nemala žiadne vedenie ani štatutára. Rozpor s Ústavou SR vidia podľa Jaurovej v garancii slobody prejavu a práva na informácie, ako aj s ustanovením o zákaze cenzúry. Pred ÚS namietajú tiež nesúlad zákona s európskym Aktom o slobode médií a žiadajú ho, aby sa obrátil aj na Súdny dvor Európskej únie.

Zákon už stihol vyjsť v Zbierke zákonov

Ešte vo štvrtok (26. 6.) prezident uviedol, že zákon podpíše až tento týždeň a že sa s ním potrebuje pred podpisom oboznámiť. Zákon však podpísal v nedeľu (30. 6.) večer a pred polnocou stihol vyjsť aj v Zbierke zákonov.

Novovzniknutá inštitúcia zatiaľ bude fungovať bez rady aj riadneho vedenia. V pondelok totiž zanikol spolu s RTVS aj mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja.

Namiesto riaditeľa bude telerozhlas viesť najbližšie tri mesiace štatutár s obmedzenými právomocami. Na základe dohody v koalícii vyhlásil zastupujúci šéf parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) za dočasného štatutára Igora Slaninu.

„Nastal zlom pre slobodu slova,“ uviedol na margo účinnosti novely Marián Čaučík (KDH). Odôvodnil tým aj pridanie podpisov poslancov z hnutia pod podnet na ÚS.

Jozef Hajko (KDH) to vidí rovnako. Okrem účelovosti zmien kritizoval aj proces ich prijímania. „Tak babrácky to urobili, že zákon v podstate zverejnili v deň účinnosti, päť minút po polnoci,“ podotkol. Apeloval preto na ÚS, aby pozastavil účinnosť zákona.

SaS: Predĺžená ruka koalície v paláci

Prezident podľa strany SaS podpísaním zákona o STVR potvrdil, že bude predĺženou rukou vládnej koalície. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Peter Pellegrini mal na úvod svojho pôsobenia jedinečnú šancu ukázať, že dodrží svoje sľuby a bude prezidentom všetkých. Bohužiaľ, potvrdilo sa, že sa nedokáže oprostiť od vládnej koalície a bude len jej predĺženou rukou v paláci,“ skonštatoval predseda SaS Branislav Gröhling.

Potvrdil, že opozícia sa plánuje v najbližších dňoch pre zákon obrátiť na Ústavný súd SR. Zrušenie inštitúcie považuje za účelové. Jediným cieľom vlády je podľa Gröhlinga spraviť z doterajšej RTVS provládne a dezinformačné médium.

René Parák z SaS označil podnet za logické vyústenie krokov, ktoré sľúbili voličom s cieľom ochrany mediálneho prostredia. Akt o slobode médií podľa neho zákon porušuje napríklad tým, že nedovoľuje zvoleným členom rady RTVS dokončiť mandát, do ktorého ichi zvolili.

Problém vidí aj v tom, že nie je zabezpečené dostatočné financovanie STVR, čím sa podľa neho ohrozí aj apolitickosť a nestrannosť spravodajstva.

Za ľudí: Prezident neslúži občanom, ale koalícii

Krok prezidenta Pellegriniho v súvislosti s podpisom zákona o STVR kritizovala aj opozičná strana Za ľudí. Jej predsedníčka Veronika Remišová v stanovisku uviedla, že „Pellegrini svojím expresným podpisom likvidácie RTVS len potvrdil, že neslúži Slovensku a občanom, ale politikom vládnej koalície“.

Dodala, že prezident podpísal zákon aj napriek tomu, že občanom sľuboval, že si zákon podrobne preštuduje.

„Namiesto toho, aby bol lojálny k Slovensku a záujmom občanov, je stále lojálny k zvráteným nápadom vládnej koalície, ktoré Slovensko pripravia o objektívne spravodajstvo a o milióny eur potrebných na vznik novej televízie,“ vysvetlila.

Remišová tiež poďakovala už bývalému riaditeľovi RTVS Ľubošovi Machajovi za verejnoprávnu službu. „Podporujeme všetkých poctivých redaktorov už zaniknutej RTVS, aby sa nedali zlomiť politickými tlakmi a vyhrážkami vládnej koalície,“ uzavrela.

Prezident nevidí rozpor s ústavou

Peter Pellegrini zdôvodnil podpis zákona o STVR tým, že legislatíva podľa neho nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s ústavou a nezasahuje do slobody slova. Nevidí ani rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je viazaná SR.

Zároveň verí, že napriek zmierneniu podmienok na členstvo v Rade STVR zveria príslušné ministerstvá a parlament tieto posty osobnostiam, za ktoré sa občania nebudú musieť hanbiť. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Ak sa vládna koalícia dovoláva väčšej odbornosti pri riadení verejnoprávneho média, nech k nej sama prispeje zvolením skutočných odborníkov, za ktorých hovorí ich celoživotná práca v mediálnej či ekonomickej oblasti, a nie výstrelky na sociálnych sieťach či spochybňovanie základných vedeckých faktov,“ vyhlásil Pellegrini.

Dobrú voľbu členov Rady STVR označil za dobrý predpoklad na zvolenie kvalitného generálneho riaditeľa a následné naplnenie cieľov, ktoré si samotná vládna koalícia v schválenom zákone stanovila.

Európsky akt o slobode médií

V texte schváleného zákona Pellegrini podľa svojich slov nevzhliadol rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je Slovenská republika viazaná.

Zároveň však upozornil vládnu koalíciu, že od augusta budúceho roka sa začne uplatňovať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií.

„Je preto úlohou vlády a parlamentu, aby náležite posúdili súlad prijatého zákona s týmito v budúcnosti platnými európskymi smernicami a v prípade akýchkoľvek pochybností ich za nastávajúcich trinásť mesiacov uviedli do súladu,“ podotkol.

V prípade, že sa tento zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, hlava štátu verí, že voči Slovensku uplatnia rovnaký meter ako voči iným krajinám, v ktorých prišlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za podstatne búrlivejších okolností.

Smer-SD odmieta útoky opozície

Strana Smer-SD odmieta útoky opozície na prezidenta Pellegriniho v súvislosti s podpisom zákona o STVR. Podčiarkla, že prezident sa v súlade s ústavou rozhodol nevyužiť právo veta a legislatívu podpísal. Stanovisko poskytol tlačový odbor strany.

„Skončila sa éra, kedy opozícia a médiá zakričali a hlava štátu sa postavila na ich stranu bez ohľadu na záujmy verejnosti, ktorá si výslovne želá zmeny vo vysielaní verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Smer-SD nepochybuje, že prezident SR svoje právo veta využíva a bude využívať suverénne a nezávisle od vôle vládnych politických strán,“ uviedla strana.

Smer-SD zároveň ocenil postoj nominantov SNS na ministerstve kultúry, osobitne ministerky Martiny Šimkovičovej pri presadzovaní dôležitých mediálnych zákonov.

Strana podotkla, že napriek útokom „zo strany opozície, protivládnych médií a mimovládnych organizácií“, postupujú pri plnení záväzkov z vládneho programu a predkladajú návrhy, ktoré podporuje celá koalícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko