Na hlavný obsah

Opozícia sa po krokoch envirorezortu obáva o národné parky. PS spustilo petíciu za ich záchranu

Žiadajú v nej o ich zachovanie či zabezpečenie ochrany.

Opozícia sa po krokoch envirorezortu obáva o národné parky. PS spustilo petíciu za ich záchranu
Na snímke zľava Tamara Stohlová a Tomáš Taraba, Foto: TASR/Jaroslav Novák, Pavol Zachar

Progresívne Slovensko spúšťa petíciu za záchranu národných parkov. Obávajú sa, že si z nich ministerstvo životného prostredia urobí časom miesta na poľovačky a ťažbu dreva. Minister Tomáš Taraba (nom. SNS) označil ich tvrdenia za hoaxy, ktoré sami vytvorili a šíria.

Progresívne Slovensko znepokojuje konanie ministerstva životného prostredia. Tvrdí, že vyhadzuje odborníkov a nahrádza ich vlastnými ľuďmi, čo môže ohroziť prírodu.

„Dokazujú nám dnes a denne, že sú tam len preto, aby strieľali, aby jazdili na štvorkolkách, na vrtuľníkoch po tých najviac chránených územiach na Slovensku,“ vyhlásil podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Michal Šimečka (PS).

„V Malej Fatre a v Poloninách hrozí zásadné zmenšovanie prípadne premena na oveľa menej chránené prírodné parky. V Tatrách zas hrozí znižovanie ochrany v rezerváciách s ničivými dôsledkami,“ upozornila poslankyňa NR SR Tamara Stohlová (PS).

Na ochranu parkov spustili petíciu, v ktorej žiadajú ich celkové zachovanie či zabezpečenie trvalej ochrany a rozvoja. Majú za to, že minister zriadil skupinu, ktorá má znížiť ochranu prírody.

„Považujem vytvorenie akejsi Tarabovej expertnej skupiny za doslova provokáciu. Špeciálne v čase, keď Európska komisia zvažuje súdny spor so Slovenskom v dôsledku nedostatočnej ochrany hlucháňa hôrneho,“ uviedol zvolený kandidát na poslanca Európskeho parlamentu Michal Wiezik (PS).

„Má znížiť enviro šikanu subjektov, ktoré chcú v prírode hospodáriť a necitlivo z nej ťažiť. No a predseda je samotný minister,“ povedala Stohlová.

Viac o petícii opozície a reakciu ministra životného prostredia priniesla v Správach RTVS redaktorka Natália Dvoranová:

Šíria bludy a hystériu, tvrdí Taraba

„Nikdy som žiadnu takúto komisiu podpisom nezriadil. Šíria bludy a hystériu. Ukazujú to každý deň, či pri zákone o medveďoch. Ukazujú to tiež vždy, keď niečo neodborne komentujú,“ reagoval Taraba.

Zmyslom každej reformy či zonácie je zosúladiť záujmy ochranárov, poľnohospodárov a ľudí žijúcich v národných parkoch, tvrdí ministerstvo. Správa Národného parku Malá Fatra vytvorila návrh zonácií minulý rok. Vtedy ešte nepozerali na požiadavky vlastníkov. Dnes je tomu inak.

„Prebiehajú rokovania, kde sa ich pýtame, či sú spokojní s návrhom a ak nie sú spokojní, tak ako by to chceli zmeniť, pretože my sa nachádzame v 90 percentách na súkromných majetkoch. Ten variant, myslím, že by nemal priniesť ani zníženie stupňa ochrany, skôr naopak,“ uviedol riaditeľ Národného parku Malá Fatra Peter Cáder.

S petíciou budú poslanci počas leta cestovať po celom Slovensku. Podpisy plánujú zbierať dovtedy, kým sa ňou vládna koalícia začne zaoberať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko