Na hlavný obsah

Opozícia varuje pred tichou privatizáciou prístupu k pitnej vode, odvoláva sa na analýzu NKÚ

Ten upozornil na zraniteľnosť sektora pred súkromníkmi.

Opozícia varuje pred tichou privatizáciou prístupu k pitnej vode, odvoláva sa na analýzu NKÚ
Ilustračná snímka vodovodného kohútika. Foto: Unsplash

Slovenskej vode hrozí privatizácia, upozorňuje Progresívne Slovensko. Odvoláva sa na analýzu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorá hovorí o údajnej privatizácii vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

O prežitie bojuje aj Slovenský vodohospodársky podnik, ktorému hrozí spájanie s Vodohospodárskou výstavbou.

Ministerstvo životného prostredia ale tvrdí, že momentálne nepovažuje takýto krok za najvhodnejší a na možné prepustenie stoviek pracovníkov reaguje, že personálne otázky sú vecou manažmentu.

Šéf NKÚ Ľubomír Andrássy vystúpil v Národnej rade SR s hodnotiacou správu za minulý rok. V nej sa venoval aj problémom vodárenských spoločností pod správou ministerstva životného prostredia. Okrem päťmiliardového dlhu spomenul aj hroziace ovládnutie vodárenstva rôznymi firmami.

„Vo vodárenstve sa dejú zvláštne veci. Môže byť veľmi ľahkým priestorom na to, aby sa tam dostali rôzne záujmové skupiny, budú parazitovať na tom, čo je pre spoločnosť a občanov najdôležitejšie, a to je pitná voda,“ povedal Andrássy.

V januári NKÚ upozornil na údajnú privatizáciu, ktorá sa má diať cez projekt Voda spieva vo Východoslovenskom vodárenskom podniku. Samosprávam ponúka výmenu akcií za dlhopisy. Vodárne sa voči tomu ohradili a s kontrolórmi sa súdia.

Poslankyňa Progresívneho Slovenska Jana Hanuliaková tvrdí, že s ponukou oslovili viaceré samosprávy, vrátane Košíc či Prešova. „Nie každá samospráva má však personálne kapacity na dôkladné vyhodnotenie možných rizík. Celý dlhopisový program je v pohybe a preto je naozaj najvyšší čas, aby túto situáciu štát riešil,“ priblížila.

Šéf NKÚ na problém upozornil aj súčasné vedenie envirorezortu, minister Tomáš Taraba (nom. SNS) však viní bývalú vládu.

„Progresívne Slovensko by malo predovšetkým vysvetliť, prečo ich premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor v danej veci nekonal, keď ho NKÚ prišiel o tom informovať,“ uviedol minister Taraba.

Problémy má aj iný podnik

Progresívci obviňujú ministra zo strkania hlavy do piesku namiesto toho, aby problém vyriešil. Problémy má podľa kontrolórov aj Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý bojuje o prežitie.

Envirorezort mal do 30. júna zabezpečiť podklady pre jeho zlúčenie s Vodohospodárskou výstavbou. Minister to odôvodňoval ekonomickým významom. Podľa Michala Kiču z mimoparlamentných Demokratov tak hrozí prepustenie 600 zamestnancov.

„Takéto masívne hromadné prepúšťanie v Slovenskom vodohospodárskom podniku, ak by sa zrealizovalo, by jeho činnosť, teda protipovodňovú ochranu a správu vodných tokov, absolútne paralyzovalo,“ vysvetlil.

Envirorezort nakoniec podniky zlučovať nebude, zo zlej ekonomickej situácie viní bývalú vládu, teraz sa pokúša o zastabilizovanie podniku. Personálne otázky má podľa ministra v rukách manažment Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál