Na hlavný obsah

Oprava cesty pri Bankove po zosuve pôdy začala. Mimoriadna situácia naďalej platí

Práce by mali trvať štyri mesiace.

Oprava cesty pri Bankove po zosuve pôdy začala. Mimoriadna situácia naďalej platí
Na mieste platia obmedzenia pre vodičov. Foto: STVR

Začali so sanáciou zosunutej cesty na Bankov. Ide o vyhľadávaný úsek aj pre rekreantov či cykloturistov pri Košiciach. Naďalej platí mimoriadna situácia i obmedzenia pre vodičov.

Ešte vo februári došlo vplyvom počasia a podmytia k odtrhnutiu a zosunutiu krajnice smerom na vyhľadávanú turistickú a ubytovaciu lokalitu Bankov. Mesto ihneď vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Ľudia čakali, že s rekonštrukciou pomerne úzkej cesty začnú už na jar.

Ako vyzerá situácia pri Bankove zisťovala v Správach redaktorka Katarína Zakuťanská:

„Práce odhadujeme maximálne na štyri mesiace, budeme to robiť etapovito po stranách,“ informoval vedúci stavby Jozef Skonc. Najťažšou časťou prác je sanácia svahu.

„Prebiehajú frézovacie práce asfaltového krytu. Práce budú pokračovať špeciálnym zakladaním mikropilov a lanových kotiev. Ide o 80 metrov dlhý múr. Následne práce budú pokračovať z realizácie debnenia a vystužovania oporného múru a výmenou podkladových vrstiev,“ opísal Skonc.

Geológovia pri výskume potvrdili, že ak by k oprave nedošlo, vplyvom ďalšieho dažďa alebo mrazu by mohlo dôjsť až k zosuvu samotnej cesty. „Práce na prepadnutom úseku cesty stoja približne 638-tisíc eur,“ ozrejmil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Keďže ide o odstránenie mimoriadnej situácie, po dokončení chce mesto požiadať o refundáciu od štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny