Na hlavný obsah

Orbán odcestoval na bilaterálnu návštevu do Moskvy. Nedostal na ňu mandát od EÚ, tvrdí Borrell

V piatok sa tam má stretnúť s ruským prezidentom.

Orbán odcestoval na bilaterálnu návštevu do Moskvy. Nedostal na ňu mandát od EÚ, tvrdí Borrell
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Návšteva Viktora Orbána v Moskve má bilaterálny charakter a maďarský premiér nemá pre ňu mandát Európskej únie. V piatok (5. 7.) to v Bruseli povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Informovala o tom agentúra AFP.

„Premiér Orbán nedostal od Rady EÚ žiadny mandát na návštevu Moskvy,“ uviedol vo vyhlásení Josep Borrell.

Maďarský premiér sa má v piatok v Moskve stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Bolo by to prvýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, čo by sa stretli na území Ruska.

Stretol sa s ním však v iných krajinách napriek ruskej agresii. Rusko navštívil v roku 2022 bez toho, aby sa stretol s Putinom.

Maďarsko od začiatku júla prevzalo od Belgicka rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Orbán začiatkom tohto týždňa navštívil Kyjev. Vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil prímerie s cieľom urýchliť ukončenie vojny s Ruskom.

Orbán v Moskve nereprezentuje NATO

Orbán nezastupuje NATO na stretnutí s Putinom v Moskve. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii pri príležitosti budúcotýždňového samitu NATO vo Washingtone.

Orbán o svojej ceste do Ruska vopred informoval NATO, dodal Stoltenberg. Zdôraznil, že Maďarsko v minulosti podporilo všetky vyhlásenia NATO odsudzujúce ruskú agresiu na Ukrajine. Šéf NATO uviedol, že všetci spojenci si uvedomujú, kto je agresor a že Rusko je zodpovedné za vojnu.

Samit NATO vo Washingtone

Hlavnou témou budúcotýždňového samitu vo Washingtone bude situácia na Ukrajine. Stoltenberg povedal, že Severoatlantická aliancia robí všetko pre to, aby pripravila Ukrajinu na budúce členstvo v NATO. Šéf Aliancie očakáva, že spojenci poskytnú Kyjevu ďalšiu pomoc, pričom spomenul najmä protivzdušnú obranu a muníciu.

Na washingtonskom samite majú prezidenti a premiéri definitívne odsúhlasiť Stoltenbergov plán, aby Aliancia prevzala od USA koordináciu bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa už tretí rok bráni ozbrojenej ruskej agresii.

Členské štáty sa na tom zhodli už v polovici júna v Bruseli na rokovaní aliančných ministrov obrany. Pomoc sa týka aj výcviku ukrajinských vojakov.

„Ukrajina musí vyhrať a potrebuje našu trvalú pomoc,“ vyhlásil v piatok Stoltenberg. Zopakoval, že pomáhaním Kyjevu sa Aliancia nestáva stranou konfliktu. NATO len podporuje Ukrajinu pri presadzovaní jej práva na sebaobranu, dodal.

Koordinácia pomoci Ukrajine bude nanovo prebiehať z veliteľstva na americkej vojenskej základni vo Wiesbadene. Bude mať „logistické uzly“ aj v krajinách z východného krídla NATO.

Všetko bude mať na starosti trojhviezdičkový generál podriadený Vrchnému veliteľovi spojeneckých síl v Európe (SACEUR). Očakáva sa, že v celej Aliancii bude do koordinačných aktivít zapojených takmer 700 ľudí z NATO a partnerských krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet