Na hlavný obsah

Orbánovi a Babišovi Patrioti pre Európu získali ďalších členov. Majú ich dosť na vznik frakcie v europarlamente

Členovia majú pred sebou prvé stretnutie v Bruseli.

Orbánovi a Babišovi Patrioti pre Európu získali ďalších členov. Majú ich dosť na vznik frakcie v europarlamente
Archívna snímka Andreja Babiša (vpravo) a Viktora Orbána. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Nová aliancia krajne pravicových strán v Európskom parlamente (EP) nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, už získala dostatok členov na to, aby sa stala frakciou v EP. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Prvými členmi aliancie Patrioti pre Európu bola Orbánova strana Fidesz, Babišovo hnutie ANO a Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Svoj vstup do tejto skupiny nedávno ohlásila aj španielska krajne pravicová strana Vox a portugalská Chega.

V piatok (5. 7.) oznámila pripojenie aj Holandská krajne pravicová Strana slobody (PVV). V sobotu (6. 7.) sa k aliancii pridružila Dánska ľudová strana (DF). Po nej najnovšie tiež flámska ultrapravicová strana Vlaams Belang (Flámsky záujem).

Na vznik frakcie v EP je potrebných zisk minimálne 23 poslancov, ktorí boli zvolení aspoň v siedmich členských krajinách Únie. Patrioti pre Európu tak už túto podmienku splnili.
Orbán v sobotu oznámil, že členovia tejto aliancie sa v pondelok (8. 7.) stretnú v Bruseli.

V tom čase by už mal vedieť, či sa k tejto skupine pridá aj francúzske krajne pravicové Národné združenie (RN). Líderka RN Marine Le Penová totiž avizovala, že sa k tejto otázke vyjadrí až po nedeľnom druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku. Ak by sa tak stalo, RN by bolo so svojimi 30 europoslancami v tejto skupine najpočetnejším subjektom.

Tretia najsilnejšia frakcia

Ako v nedeľu analyzuje agentúra DPA, pripojením RN by sa zároveň Patrioti pre Európu stali treťou najsilnejšou frakciou v EP. A to za stredopravicovou Európskou ľudovou stranou (EPP) a stretoľavicovými Socialistami a demokratmi (S&D). Predbehli by pritom aj ďalšiu veľkú pravicovú frakciu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

O vstup do Orbánovej a Babišovej aliancie prejavila záujem aj talianska strana Liga vedená Matteom Salvinim. Svoje pridruženie však dosiaľ oficiálne neohlásila.

Strany zlúčené v Patriotoch pre Európu spája podľa vyjadrenia Babiša snaha brániť národnú suverenitu, bojovať proti nelegálnej migrácii a zmeniť Európsku zelenú dohodu (takzvaný Green Deal). AFP pridáva, že skupina sa v EP plánuje zasadzovať napríklad aj proti podpore Ukrajiny brániacej sa voči ruskej agresii.

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasburgu ustanovujúce plenárne zasadanie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov, kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet