Na hlavný obsah

Otvára sa rokovací poriadok: Strany pripravujú zmeny. Opozícia sa obáva, že koalícia ich namieri proti nej

Nový poriadok by mal byť známy do konca roka.

Otvára sa rokovací poriadok: Strany pripravujú zmeny. Opozícia sa obáva, že koalícia ich namieri proti nej
Poslanci Progresívneho Slovenska (PS) počas hlasovania o zmene novely Trestného zákona. Foto: SITA/Tomáš Susko

Parlamentné strany majú cez leto domácu úlohu, a to pripraviť svoje návrhy zmien v rokovacom poriadku. V rámci poslaneckého grémia padla dohoda, že rokovací poriadok sa musí novelizovať.

Jeho nová podoba by podľa Jána Richtera (Smer-SD) mohla byť známa do konca roka. Viaceré strany už teraz avizujú svoje nápady vylepšenia. Od vhodného oblečenia a slovníka až po lepšie využitie techniky.

Naposledy koalícia narazila na problém otvoriť schôdzu na prvý raz bez pomoci opozície. Chýbali im dovtedy nenahradené hlasy zvolených europoslancov a dva ďalšie.

„Na naše veľké prekvapenie, s hurónskym smiechom a veľkými výkrikmi, naši kolegovia prijali skutočnosť, že sme neboli schopní otvoriť schôdzu, pretože dvaja ľudia objektívne chýbali. Bolo nevyhnutné počkať na kolegu, ktorý medzi tým pristál letisku,“ uviedol predseda klubu Smer-SD Ján Richter.

„My sme sa neprezentovali čisto preto, že chceme na to, aby, že koalícia nesie zodpovednosť za riadenie tohto štátu, tak nech proste sú tu nech ho riadia,“ skonštatoval šéf poslaneckého klubu PS Martin Dubéci. Aj preto chce koalícia otvárať rokovací poriadok.

Technické riešenie môže mať podporu

Ján Richter dodáva, že najskôr sa chcú zjednotiť v rámci strany, potom v rámci koalície až tak širšie smerom k opozícií. Dohoda naprieč parlamentom by sa mohla nájsť na technickom riešení pozmeňujúcich návrhov, ktoré by sa už nemuseli čítať v pléne.

„Aby sa neblamovali napríklad poslanci s tým, že budú čítať nejaké pozmeňováky a zabudne nikde na nejakú bodku alebo čiarku a bude musieť opakovať. To znamená, bude to elektronicky, bude to pred sebou, každý si to pozrie,“ vysvetlil Richter.

Predseda KDH a poslanec NR SR Milan Majerský.
Predseda KDH a poslanec NR SR Milan Majerský.Foto: SITA/Tomáš Susko

Viaceré návrhy bude mať aj KDH. „Minimálne by sme chceli presadiť, aby poslanecké kluby, každý jeden, ktorý existuje, tak mal možnosť právo dávať zmeny legislatívne, aby nebolo viazané množstvo 15 poslancov,“ povedal predseda kresťanských demokratov Milan Majerský.

Zmeny proti opozícii

Martin Dubéci za PS dodal, že ak sa niečo musí zmeniť, tak nastavenie pravidiel správania a vynucovanie základnej slušnosti.

Šéf SNS Andrej Danko reaguje na potrebu zmien s tým, že poslanci nemajú v parlamente jesť či robiť reklamu. „Otázky posúdenia, do akej miery je treba prvé čítanie, do akej miery navrhovateľ, spravodajca môžu vystupovať, či minister môže v rámci rozpravy reagovať,“ priblížil predseda národniarov.

Predseda SaS Branislav Gröhling si myslí, že zmeny pôjdu proti opozícii. „Tak ja neviem, že či teraz budeme zasa riešiť po včerajšku, že nebudeme môcť mať žiadne nálepky na počítačoch. Lebo to včera vadilo pánovi Dankovi. Alebo, keďže som potetovaný, tak budem mať samostatnú nejakú miestnosť, lebo potetovaní nemôžu byť v pléne,“ podotkol.

Politológ Tomáš Koziak si vie predstaviť dohodu v rámci koalície. Naprieč politickým spektrom nie, ak by zmeny obmedzili možnosti opozície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál