Na hlavný obsah

Palestínske frakcie vrátane Hamasu a Fatahu podpísali v Pekingu dohodu

Ich cieľom je vytvorenie palestínskeho štátu.

Palestínske frakcie vrátane Hamasu a Fatahu podpísali v Pekingu dohodu
Ilustračná snímka - následky konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. Foto: STVR

Palestínske hnutie Fatah, teroristické hnutie Hamas a ďalších 12 palestínskych frakcií v utorok (23. 7.) v Číne po troch dňoch rokovania podpísali dohodu o vytvorení takzvanej dočasnej vlády národného zmierenia v Pásme Gazy, až sa na tomto palestínskom území skončí vojna. Podľa agentúry AFP to oznámil čínsky minister zahraničia Wang I.

Cieľom Fatahu aj Hamasu je podľa televíznej stanice Al-Džazíra vytvorenie palestínskeho štátu s hranicami z roku 1967. Frakcie však zostávajú rozdelené v názore na prostriedky, ako to dosiahnuť.

Fatah sa prikláňa k vyjednávaniu, zatiaľ čo Hamas obhajuje ozbrojený boj proti Izraelu. Obe skupiny sú znepriatelené od krvavého prevratu z roku 2007. Pri ňom Hamas prevzal od Fatahu moc v Pásme Gazy.

Vytvorenie palestínskeho štátu

Za Hamas v Pekingu konal líder politického krídla hnutia Ismáíl Haníja a za stranu Fatah jej podpredseda Mahmúd Alúl. Dohoda medzi oboma frakciami prináša potenciálny prielom v čase, keď Izrael a Hamas zrejme dosahujú pokrok v rokovaniach o prímerí v Pásme Gazy.

Spoluprácu oboch palestínskych hnutí považuje množstvo expertov za kľúčovú pre povojnovú obnovu Gazy, podotýka denník The New York Times (NYT). Frakcie v Pekingu naposledy rokovali v apríli, keď pokusy o zmierenie zlyhali.

„Dnes podpisujeme dokument, ktorý vyzýva na národnú jednotu. Sme odhodlaní zavŕšiť cestu národnej jednoty,“ povedal Al-džazíre vysoký predstaviteľ Hamasu Músa abú Marzúk.

Z doterajších informácií nie je jasné, či je Hamas ochotný definitívne sa vzdať boja ako prostriedku na vytvorenie palestínskeho štátu.

Pri rozhovoroch v Káhire a Dauhe o prímerí s Izraelom dalo teroristické hnutie najavo, že by po skončení vojny mohla Pásmo Gazy a Západný breh Jordánu spravovať vláda zložená z nestraníkov, čo by otvorilo cestu k usporiadaniu všeobecných palestínskych volieb, píše NYT.

Dohode medzi palestínskymi frakciami sa v Správach o 12.00 venoval redaktor Filip Jackuliak:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál