Na hlavný obsah

Pápež František upozornil na nepriaznivý stav demokracie vo svete. Varoval pred populistami

Poukázal aj na korupciu.

Pápež František upozornil na nepriaznivý stav demokracie vo svete. Varoval pred populistami
Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František upozornil v nedeľu (7. 7.) na nepriaznivý stav demokracie vo svete. Varoval pred populistami počas krátkej návštevy Terstu na severovýchode Talianska. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

V príhovore v záverečný deň Sociálneho týždňa talianskych katolíkov upozornil František na to, že mnohí sa cítia vylúčení z demokracie. Pričom chudobní a slabí sa musia postarať o seba sami. „Je evidentné, že demokracia v dnešnom svete nie je v dobrom stave,“ vyhlásil pápež.

Zároveň bez menovania konkrétnej krajiny varoval pred „ideologickými pokušeniami a populistami“. „Nedajme sa oklamať jednoduchými riešeniami. Buďme namiesto toho zapálení pre spoločné dobre,“ uviedol. Poukázal na škody spôsobované politickou „korupciou a protiprávnosťou“.

František pokladá za dôležité tiež učiť deti o dôležitosti demokratických hodnôt, pretože ľahostajnosť je podľa neho „rakovinou demokracie“.

Od svojej cesty do Marseille na juhu Francúzka vlani v septembri sa František obmedzil len na cestovanie po Taliansku. Jeho nedeľňajšia krátka návšteva Terstu je pritom už štvrtou cestou, ktorú podnikol v rámci Talianska za uplynulé mesiace. V apríli navštívil Benátky, v máji Veronu a v júni sa na juhu Talianska prihovoril na summite lídrom skupiny G7.

V septembri sa však František chystá na 12-dňovú návštevu Ázie. Pôjde o jeho najdlhšiu cestu od nástupu do funkcie a navštívi počas nej Indonéziu, Singapur, ostrovy Papuy Novej Guiney a Východný Timor.

Pápež dorazil do Terstu ráno pred 9.00 h, pričom mal naplánované stretnutia s rôznymi skupinami z náboženskej a akademickej sféry, či s migrantmi a zdravotne znevýhodnenými ľuďmi. Jeho návšteva sa skončí omšou na hlavnom námestí a popoludní by mal odcestovať späť do Vatikánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet