Na hlavný obsah

Parížania majú pre olympijské hry problém dostať sa do nemocníc

Problém majú aj zamestnanci.

Parížania majú pre olympijské hry problém dostať sa do nemocníc
Rrobotníci pracujú pozdĺž rieky Seiny pred XXIII. letnými olympijskými hrami v Paríži. Foto: TASR/AP

Olympijské hry v Paríži sprevádzajú bezpečnostné opatrenia a početné uzávery, ktoré komplikujú pohyb turistov, ale aj samotných Parížanov po metropole. Jedným z dôsledkov je aj ťažký prístup k zdravotníckym zariadeniam. Problém dostať sa do nemocnice majú nielen pacienti, ale mnohokrát aj zamestnanci, napísala v utorok (23. 7.) na svojom webe stanica BFM TV.

„Na vyzdvihnutie alebo odvezenie jedného pacienta potrebujeme 50 minút až hodinu. To je problém, pretože pán, ktorý nás zavolal, už čaká dve a pol hodiny. Robíme, čo sa dá, ale doprava je teraz naozaj zložitá,“ opisuje olympijské prepravné podmienky sanitár.

Niektoré zdravotnícke odbory sa sťažujú, že usporiadatelia hier túto oblasť príprav podcenili. Tvrdí, že podľa úradov je všetko nachystané. Nikto však s nimi o pohybe sanitiek a zdravotníkov počas hier nehovoril, oznámilo vedenie jedných odborov stanici BFM TV.

Manžel pani Laetitie podstúpil operáciu srdca v nemocnici Pitié-Salpêtrière. Keď sa pýtala lekárov, ako ho tam vyzdvihnúť, vedenie nemocnice jej odporučilo metro. Do takzvanej červenej oblasti totiž nesmú ani taxíky, ale len pohotovostné vozidlá.

Nečakaný pokoj

Hry sa v piatok (26. 7.) začnú slávnostným otvorením na Seine. Pre obmedzenie prístupu k rieke vyrástlo 44-tisíc zátaras a kontrolných bodov. Na vstup do vyhradených oblastí sa musíte preukázať QR kódom.

Na situáciu sa sťažujú aj majitelia obchodov a reštaurácií. Hry im síce majú priniesť početných zákazníkov, ale v poslednom týždni pred začiatkom sú ulice v centre Paríža ľudoprázdne, pretože do oblasti sa nedostane nikto bez povolenia, a tak obchodníci prichádzajú o zákazníkov.

Radosť z uzáver má len časť miestnych obyvateľov. „Je to skvelé, nikto tu nie je, žiadne autá. Počujeme aj vtáky,“ raduje sa obyvateľ centra Paríža. „Je to niečo úplne výnimočné, máme pocit, že máme Paríž len pre seba, a to sa naozaj často nestáva,“ hovorí iná obyvateľka centra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet