Na hlavný obsah

Peniaze za odovzdanú techniku neprichádzajú, vzdušný priestor je stále bez obrany, tvrdí Robert Kaliňák

Exminister Jaroslav Naď hovorí o klamstvách.

Peniaze za odovzdanú techniku neprichádzajú, vzdušný priestor je stále bez obrany, tvrdí Robert Kaliňák
Kompenzácie neprichádzajú a vzdušný priestor je bez ochrany, povedal minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: SITA/Milan Illík, Unsplash, koláž STVR

Kompenzácie neprichádzajú a vzdušný priestor je stále bez protivzdušnej ochrany, povedal minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Kým rezort naďalej o obranných systémoch rokuje s Izraelom, peniaze z mierového nástroja za odovzdanie techniky stále neprichádzajú. Podľa bývalého vedenia rezortu ide o nepravdy.

„Kto bude preboha chrániť naše atómové elektrárne a ďalšie strategické ciele?“ reagoval pred niekoľkými mesiacmi premiér Róbert Fico (Smer-SD).

Kompenzáciám za darovanú vojenskú techniku sa v reportáži v relácii Rádiožurnál venoval redaktor Tobiáš Petra:

Exminister obrany Jaroslav Naď mimoparlamentných Demokratov to dlhodobo odmieta. Pripomenul, že to bola vláda Roberta Fica, ktorá pri tvorbe dlhodobého rozvoja plánu rezortu obrany do roku 2030 rozhodla, že Slovensko už viac nebude prevádzkovať vlastné protilietadlové systémy S300.

„Pokiaľ u nás sme za to, že sme S300, ktorá bola Ficovou vládou vypnutá v garáži a nechránila nič, žiadne jadrové elektrárne ani nič podobné, tak teraz vidíte, že Rumuni dávajú Patriot priamo zo svojich ozbrojených síl. Tomu sa hovorí zodpovednosť voči krajine, ktorá je napadnutá,“ myslí si bývalý minister.

R. Kaliňák hovorí o nezodpovednosti

Podľa bývalého vedenia sme za odovzdanie systému zinkasovali stovky miliónov eur v podobe nákupu americkej techniky či peniaze, z ktorých časť blokuje Maďarsko v rámci mierového nástroja.

Šéf rezortu obrany Robert Kaliňák označil darovanie techniky bez adekvátnej náhrady za nezodpovedné. „Vidíte tu nejakú protilietadlovú ochranu, ktorá bola podmienkou toho, aby darovali S300? Nevidíte. Žiadny Viktor Orbán jej nezabránil,“ skonštatoval.

„Opäť klamal, keď povedal, že žiadne peniaze neprišli z Európskej únie za tú S300. A tých 82 miliónov eur, ktoré prišli v decembri roku 2022, tak tie sú kde, za čo prišli?“ reagoval Jaroslav Naď.

Ide o jednu platbu preplatenú z balíka vojenskej pomoci vo výške 670 miliónov eur, ktorú Slovensko nahlásilo v rámci Európskeho mierového nástroja. Momentálne čaká na druhú platbu vo výške 5,5 milióna eur, ktorú Budapešť zablokovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál