Na hlavný obsah

Po búrke zostala časť Oravy bez vody. Vodári obce napojili na prameň, voda však zatiaľ nie je pitná

Búrka spôsobila značné škody.

Po búrke zostala časť Oravy bez vody. Vodári obce napojili na prameň, voda však zatiaľ nie je pitná
Obyvatelia časti Oravy zostali po búrke bez vody.

Vodárom na Orave sa po štyroch dňoch podarilo dočasne prepojiť vodovod s poškodeným prameňom. Vodovodné potrubie zostalo potrhané po búrke ešte koncom minulého týždňa. Bez vody zostali odberatelia v dvoch obciach a mestská časť Dolného Kubína. Vodárenská spoločnosť upozorňuje, že voda zatiaľ nie je pitná.

Pôda bola ešte pred samotnou búrkou rovná. Skalnatá a vodná lavína bola taká silná, že vytvorila zhruba desať metrov hlboký kráter.

Výpadku dodávky vody na Orave sa v reportáži v Správach venoval redaktor Erik Vrábel:

„Masa vody, ktorá išla zhora, zobrala kamenné podložie, a to nám potrhalo aj armatúrnu šachtu, oplotenie, aj dve zásobné potrubia, ktoré úplne vytrhalo zo zeme. Je tu odnesených cez viac ako tritisíc kubických metrov kameniva,“ priblížil výrobno-technický riaditeľ Oravskej vodárenskej spoločnosti Marcel Bakoš.

„Ide o významný vodný zdroj, ktorý zásobuje časť Dolného Kubína, Jasenovú a Vyšný Kubín. Tým pádom sa stalo to, že sa prerušila plynulá dodávka vody,“ pokračoval generálny riaditeľ spoločnosti Jozef Revaj.

Nepitná voda

Cez víkend ťažké mechanizmy sprístupnili cestu v nedostupnom teréne. Do vodojemu dopĺňali vodu pomocou cisterien. Museli si ich požičať z ďalších piatich vodárenských spoločností z celého kraja. Ani to však nestačilo.

„Dopĺňať celkom na ten predpísaný tlak sa nedá, lebo ide o veľké spotrebiská. Kapacita cisterien nie je až taká, aby sme to vedeli úplne doplniť,“ podotkol Jozef Revaj.

Obyvateľom tiež pravidelne vozili vodu v malých zásobníkoch. Pracovníkom vodárenskej spoločnosti sa podarilo po štyroch dňoch urobiť dočasné prepojenie z prameňa. Vymenili viac ako sto metrov rúr. Voda sa tak už dostala do domov a bytov. Upozorňujú však, že ešte nie je pitná.

„Čistíme vodojem, napustia sa jednotlivé uličné rady. Tie sa ale musia odvzdušniť odkalené a dezinfikovať. Pitnú vodu predpokladáme tak o dva dni,“ dodal Marcel Bakoš.

Pracovníkov vodárenskej spoločnosti čaká kompletná výmena poškodeného vodovodu, aby mohli dočasné prepojenie zlikvidovať. Odberateľov však tieto práce už neobmedzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny