Na hlavný obsah

Po pediatroch chcú kratšie služby na pohotovostiach aj lekári pre dospelých. Rezort namieta

Všeobecní lekári s rezortom zdravotníctva budú o návrhu ešte diskutovať.

Po pediatroch chcú kratšie služby na pohotovostiach aj lekári pre dospelých. Rezort namieta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po pediatroch chcú kratšie služby na pohotovostiach aj niektorí všeobecní lekári pre dospelých. O návrhu diskutovali na ministerstve zdravotníctva (MZ). Rezort sa zatiaľ k zmene neprikláňa. Obáva sa, že by sa preťažili urgentné príjmy.

Ambulantné pohotovosti pre dospelých sú počas pracovných dní otvorené od 16.00 h a cez víkendy od 7.00 do 22.00 h. Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska žiada, aby sa zatvárali o dve hodiny skôr, teda o 20.00 h. Rovnako ako od júla fungujú pohotovosti pre deti.

„Máme regióny, kde sa nám točia šiesti lekári na celý okres, takáto situácia je nemysliteľná. Na druhej strane máme kolegov mladších, ktorí ťahajú za starších práve už len zo solidarity. Podľa skúseností skutočne vyťaženosť po 20.00 h je minimálna,“ uviedla prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

„Keď budeme mať presné dáta na konkrétne hodiny, budeme vedieť povedať, či medzi 20 a 22 hod je vyťaženosť taká, aká má byť alebo nie je potrebná. Ja som proti zrušeniu tých dvoch hodín,“ vyhlásil hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Etela Janeková.

Skráteniu ordinačných hodín na pohotovostiach všeobecných lekárov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Ak by sa všeobecným lekárom pre dospelých služby na pohotovostiach skrátili, pacientom by boli vo svojich ambulanciách k dispozícii každý pracovný deň. Zmenu by uvítala aj Asociácia súkromných lekárov.

„Hlavne aj kvôli tomu, že máme lekárenskú službu, ktorá je iba do 21.00 h. To znamená, že minimálne hodinu máme nevykrytú. Keď pacient príde a my mu nemôžeme napísať antibiotiká, tak aby si ich urgentne vybral v lekárni a mohol ich začať užívať,“ povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Proti skráteniu je aj Asociácia nemocníc

Rezort zdravotníctva priestor na skrátenie ordinačných hodín na pohotovostiach pre dospelých nevidí. Obáva sa, že by na zmenu doplatili urgentné príjmy v nemocniciach.

„Na stretnutí sme im predstavili analýzu, kde sme sa pozerali na vyťaženosť urgentných príjmov. Aj keď tam existujú regionálne rozdiely, máme ich vyťažené pomerne mohutne z pohľadu dospelej populácie, na rozdiel od tých detských urgentov,“ vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Štofko.

Proti skráteniu hodín je aj Asociácia nemocníc Slovenska. „Máme tu už prvú skúsenosť z Čiech, kde k takémuto systému začalo dochádzať, že sa skracovali hodiny na APS. Začali sa preťažovať urgentné príjmy a momentálne sa rieši v Čechách presne opačný problém, ako oživiť APS vo väčšej miere, aby urgentné príjmy neboli tak preťažované,“ dodal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Všeobecní lekári s rezortom zdravotníctva budú o návrhu ešte diskutovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko