Na hlavný obsah

Po sérii požiarov v Poľsku vyšetrujú tamojšie úrady možnosť účasti zahraničných aktérov

Podľa ministra vnútra zvažujú všetky scenáre.

Po sérii požiarov v Poľsku vyšetrujú tamojšie úrady možnosť účasti zahraničných aktérov
Arhívna snímka - Požiar poľského nákupného centra. Foto: RTVS

Poľské úrady podľa ministra vnútra Tomasza Siemoniaka vyšetrujú možnosť účasti zahraničných aktérov na sérii požiarov, ktoré v posledných mesiacoch zasiahli krajinu. O jeho vyhlásení informovala poľská agentúra PAP, píše TASR.

Požiare zaznamenali aj vo veľkých mestách ako Varšava a Gdansk, čo vyvolalo obavy z možnej sabotáže. V rozhovore pre televíziu TVN24 Siemoniak v stredu uviedol, že Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vyšetruje každý významnejší požiar.

„Zvažujeme všetky scenáre,“ uviedol Siemoniak. „Udalosti posledných mesiacov dokazujú, že v každej situácii treba brať do úvahy potenciálnu aktivitu zahraničných spravodajských služieb,“ dodal. Podľa neho by títo zahraniční aktéri mohli na podpaľačské útoky používať namiesto cvičených agentov jednorazovo obyčajných ľudí s amatérskym vybavením najatých za pár tisíc eur.

Desiatka ľudí je v súčasnosti už vo väzbe a ďalší jednotlivci boli vyhostení. Minister zdôraznil dôležitosť spolupráce medzi poľskými hasičmi, políciou a ABW spolu s výmenou spravodajských informácií so spojeneckými krajinami, ako sú Litva a Česká republika, ktoré tiež zažili podobné požiare.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet