Na hlavný obsah

Pobúrenie zo zanedbaných priestorov mobilizovalo verejnosť. Košická neonatológia sa bude rekonštruovať

Peniaze na rozšírenie nemocnice schválila aj vláda.

Pobúrenie zo zanedbaných priestorov mobilizovalo verejnosť.  Košická neonatológia sa bude rekonštruovať
Voda zateká na oddelenie košickej neonatológie. Foto: STVR

Košická neonatológia, ktorú zviditeľnili obrázky zanedbaného priestoru, sa bude opravovať. Ide o oddelenie detskej fakultnej nemocnice, sídli v prenajatých priestoroch Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura.

Nezisková organizácia Malenka urobila zbierku na jeho rekonštrukciu. Peniaze na rozšírenie detskej nemocnice napokon odsúhlasila aj vláda.

Za mesiac sa neziskovej organizácii podarilo vyzbierať bezmála 330-tisíc eur. K tejto rýchlosti Slovákov povzbudilo pobúrenie, keď videli okolo inkubátorov poletovať holuby a hmyz, či presakovať vodu z netesniacich okien.

Ako pokračuje situácia v košickej neonatológii zisťovala v Správach redaktorka Miriam Palková:

„V súlade s tým, ako sme to deklarovali a ako sa zbierali aj naši darcovia, tak chceme hlavne zrevitalizovať bytík pre mamy, ktorý máme priamo na oddelení. Chceme vymeniť všetky okná na oddelení. A potrebujeme tiež mliečnu kuchyňu, kde sa varí strava pre naše bábätká,“ priblížila riaditeľka neziskovej organizácie Malenka Vanda Chovanová.

Vláda na svojom poslednom zasadnutí schválila financie na nadstavbu a rekonštrukciu budovy detskej fakultnej nemocnice, do ktorej sa komplexne neinvestovalo 40 rokov.

„Dohodli sme sa, že urobíme všetko preto, pokiaľ to bude možné, aby sme postúpili ďalej v potrebnej rekonštrukcii vo výške 35 miliónov celej Detskej fakultnej nemocnice Košice,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Ďalšie poschodia

 V nemocnici tak pribudnú ďalšie dve poschodia. „Týka sa piatich oddelení, týka sa oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny, oddelenia hematológie a onkológie, neurólogie, kliniky detí a dorastu a zobrazovacie metódy,“ ozrejmil riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Andrej Koman.

Detská neonatológia by sa tak po rekonštrukcii mala z univerzitnej nemocnice presťahovať do detskej fakultnej nemocnice. 

„Je to pre nás zatiaľ taká diaľnica do Košíc, čiže je to určite ešte štyri až päť rokov, čo sa vidí málo. Ale keď zoberieme, že je to možno 1 500 odliečených pacientov a 1 500 ich mám, ktoré môžu byť za ten čas u nás hospitalizované a spokojnejšie, tak je to veľa,“ reagovala Chovanová.

Stavebné práce by sa mali začať v decembri 2025. Dátum ukončenia sa predpokladá počas leta 2028.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko