Na hlavný obsah

Počas leta vás môže prekvapiť vyššia spotreba elektrickej energie. Zisťovali sme, čo sú jej najväčší žrúti

Správnymi krokmi sa dá na elektrickej energii ušetriť.

Počas leta vás môže prekvapiť vyššia spotreba elektrickej energie. Zisťovali sme, čo sú jej najväčší žrúti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Akí sú najväčší žrúti elektrickej energie počas letných mesiacov? Podľa špecialistu z energetických auditov Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Andreja Fábera to môže byť chladnička s mrazničkou pre vyššie nároky na chladenie, aj pre vyššiu interiérovú teplotu. Viac prezradil v relácii RTVS Peniaze.

„Takisto aj v tých domácnostiach, ktoré majú elektrické zásobníky, a sú väčšie nároky na sprchovanie, tak aj spotreba na elektrický ohrev teplej úžitkovej vody. No a asi tými najväčšími žrútmi v domácnostiach sú zariadenia na chladenie a klimatizácie,“ ozrejmil Fáber.

Možností, ako ušetriť, je niekoľko. Klimatizáciu sčasti dokážu nahradiť stiahnuté žalúzie, ktoré do domácnosti neprepustia teplo a slnečné lúče.

Ako sa dá v lete ušetriť na elektrickej energii, sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze:

„Možno by som odporúčal v domácnostiach usadiť pri sprchovaní úsporné sprchovacie hlavice. Tam sa ušetrí na spotrebe teplej úžitkovej vody,“ poradil Andrej Fáber.

V lete vám peniaze z peňaženky vytiahne aj zapnutá klimatizácia v aute. Merania dokázali, že v autách so svetlou karosériou je v porovnaní s tmavými o desať stupňov Celzia menej. Na vychladenie čierneho auta tak spotrebujete viac paliva.

Značný podiel na spotrebe elektrickej energie v letných mesiacoch majú aj bazény či vírivky. Či už ich filtračná jednotka, alebo najmä ohrievanie tepelným čerpadlom.

„Tam by som odporučil inštalovať strešné termické slnečné kolektory, ktoré bazén vedia ohriať na požadovanú teplotu,“ uviedol Fáber.

Podľa meraní odborníkov môže mať až 30-percentný podiel na spotrebe elektrickej energie v domácnosti sušička bielizne. Ak chcete ušetriť, v lete ju ani nezapínajte. V horúcich dňoch sa vám bielizeň vysuší na vzduchu za niekoľko hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika