Na hlavný obsah

Počet obyvateľov Ukrajiny môže do tridsiatich rokov klesnúť o tretinu, predpokladajú demografi

A to dokonca aj v prípade veľmi optimistického scenára.

Počet obyvateľov Ukrajiny môže do tridsiatich rokov klesnúť o tretinu, predpokladajú demografi
Na snímke ukrajinské deti po ruskom útoku na Kyjev. Foto: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Podľa novej prognózy rakúskych demografov by počet obyvateľov Ukrajiny mohol do roku 2052 klesnúť až o 31 percent v porovnaní so situáciou pred vojnou s Ruskom. O ich práci informovala tlačová agentúra APA.

Ruská invázia susednej krajiny vo februári 2022 vyvolala najväčšiu migračnú vlnu v Európe od vysídlenia Nemcov zo stredoeurópskych krajín po skončení druhej svetovej vojny.

Len do polovice minulého roka z Ukrajiny utieklo 5,9 milióna ľudí. Ďalších 5,1 milióna opustilo svoje domovy v iných oblastiach východoeurópskej krajiny. Tá mala pred vojnou približne 43,3 milióna obyvateľov.

Rakúski demografi navyše počítajú s tým, že úbytok obyvateľstva v krajine, z ktorej už pred vojnou odišlo veľa ľudí do iných európskych krajín, bude pokračovať.

Dokonca aj v prípade veľmi optimistického scenára, ktorý predpokladá, že konflikt sa skončí relatívne skoro a veľký počet Ukrajincov sa vráti do svojej vlasti. Odborníci predpokladajú, že počet obyvateľov klesne do 30 rokov po ruskej agresii na 34,4 milióna, teda o 21 percent.

Dramatický pokles v skupine ľudí do 20 rokov

Najhorší scenár, ktorý predpokladá dlhotrvajúcu vojnu a malú ochotu Ukrajincov vrátiť sa do zničenej krajiny, dospieva k záveru, že počet obyvateľov môže do roku 2052 klesnúť dokonca na 29,9 milióna, teda o 31 percent.

Demografi očakávajú obzvlášť dramatický pokles populácie vo vekovej skupine do 20 rokov. Podľa optimistického scenára sa počet obyvateľov v tejto vekovej skupine v rokoch 2022 až 2052 zníži o 35 percent a podľa pesimistického o 43 percent. Väčšinu ukrajinských utečencov dnes tvoria matky a staré matky s deťmi a tínedžeri. Len približne štvrtinu tvoria muži.

Podľa odborníkov tak vojna dramaticky urýchlila trendy, ktoré sa na Ukrajine prejavujú už od jej nezávislosti v roku 1991. Tým je pokles populácie v dôsledku nízkej pôrodnosti v kombinácii s pomerne vysokou úmrtnosťou a emigráciou.

Podľa Tomáša Sobotku z Rakúskej akadémie vied konflikt negatívne ovplyvní štruktúru a dynamiku obyvateľstva Ukrajiny na mnoho nasledujúcich desaťročí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet