Na hlavný obsah

Podľa exit pollu vyhrá britské parlamentné voľby Labouristická strana

Strana získa väčšinu kresiel v dolnej snemovni.

Podľa exit pollu vyhrá britské parlamentné voľby Labouristická strana
Keir Starmer, líder britskej opozičnej Labouristickej strany. Foto: TASR/AP

V predčasných parlamentných voľbách v Británii zvíťazí Labouristická strana, ktorá získa drvivú väčšinu kresiel v dolnej snemovni. Naznačuje to exit poll zverejnený vo štvrtok (4. 7.) večer po uzavretí volebných miestnosti. Informuje o tom stanica BBC.

Podľa odhadov získajú labouristi na čele s Keirom Starmerom 410 zo 650 kresiel, zatiaľ čo Konzervatívna strana súčasného premiéra Rishiho Sunaka 131 a Liberálni demokrati 61. Reformná strana Nigela Faragea by získala 13 kresiel a Škótska národná strana desať. Zvyšných 25 by si rozdelili Zelení, Waleská strana (Plaid Cymru) a ďalšie strany.

Na väčšinu v Dolnej snemovni je potrebných 326 kresiel. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h miestneho času (8.00 h SELČ), občania Spojeného kráľovstva mohli svoj hlas odovzdať do 22.00 h miestneho času (23.00 SELČ).

Ak sa exit poll potvrdí, konzervatívci podľa médií zaznamenajú historickú prehru. Získajú tak najmenej poslaneckých mandátov od založenia strany v roku 1834. V dolnej komore parlamentu mali až do jej rozpustenia v máji 346 kresiel a opoziční labouristi 205.

Starmer, ktorý by sa mal stať budúcim premiérom, na sociálnej sieti X poďakoval voličom, ktorí mu dali svoj hlas a „vložili dôveru do zmenenej Labouristickej strany“.

Prieskumy verejnej mienky dlhodobo predpovedali výrazné víťazstvo labouristov, ktorá by sa tak vrátila k moci po 14 rokoch vlády konzervatívcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet