Na hlavný obsah

Podvodníci vylákali majetok od dôchodcu, novela Trestného zákona ich dostala z väzenia. Slobodu si užívali iba päť dní

Za mreže ich dostal ďalší zločin.

Podvodníci vylákali majetok od dôchodcu, novela Trestného zákona ich dostala z väzenia. Slobodu si užívali iba päť dní
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Dvojica odsúdených podvodníkov z Mníška nad Hnilcom sa dostala na slobodu. Pôvodne dostali niekoľkoročné tresty. Obaja sa odvolali. Krajský súd ich na základe novely Trestného zákona oslobodil. Za mreže sa však vrátili.

Igor a Lucia Bandyovci z Mníška nad Hnilcom vlani podvodne vylákali od pána Jozefa z Gelnice 83-tisíc eur. Vrátiť mu ich nechceli.

Podvodníkom z Mníška nad Hnilcom sa v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Vraveli mu, že mu až vtedy vrátia peniaze, keď na nich prepíše dom,“ tvrdil v tom čase sused pána Jozefa Ladislav Lukáč.

Pán Jozef im predal svoj dom aj s priľahlým pozemkom za 3-tisíc eur. „Nebol som schopný racionálne rozmýšľať, bol som paralyzovaný strachom o život,“ uviedol podvedený dôchodca.

Dvojica podvodníkov pred súdom vinu priznala a svoj skutok oľutovali. “Obžalovaní Igor Bandy a Lucia Bandyová sa uznávajú za vinných. Spáchali pokračovací obzvlášť závažný zločin podvodu, spáchaný v spolupáchateľstve,“ informovala v máji sudkyňa Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi.

Slobodu si užívali päť dní

Muž dostal šesť rokov a osem mesiacov nepodmienečne. Žene vymerali šesť rokov nepodmienečne. Vo väzbe neboli ani dva mesiace.

„U oboch obžalovaných pominuli dôvody väzby za obzvlášť závažný zločin. Po zverejnení nálezu Ústavného súdu SR, bude zásadným spôsobom upravený rozsah škody, ktorá mení právnu kvalifikáciu ich konania, z obzvlášť závažného zločinu na prečin. Na základe uvedeného, Krajský súd v Košiciach rozhodol tak, že obžalovaných Igora B. a Luciu B. ihneď prepustil z väzby na slobodu,“ priblížila hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna.

Slobodu si užívali iba päť dní. Za ďalší zločin putovali opäť za mreže. “Sudkyňa Okresného súdu Spišská Nová Ves včera 18. 7. rozhodla o vzatí Igora B. a Lucie B. obvinených zo zločinu úžery spáchaného v spolupáchateľstve do tzv. preventívnej väzby z dôvodu, že budú pokračovať v trestnej činnosti,“ pokračuje Pančurová.

Trest si odpykajú v Ústave na výkon väzby v Košiciach. Obidvaja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Krajský súd v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny