Na hlavný obsah

Podvodníkov dostala z väzenia novela Trestného zákona, oklamaný pán Jozef sa bojí vrátiť domov. Pôjdu na slobodu ďalší zločinci?

Ministerstvo tvrdí, že nie sú dôvody na obavy.

Podvodníkov dostala z väzenia novela Trestného zákona, oklamaný pán Jozef sa bojí vrátiť domov. Pôjdu na slobodu ďalší zločinci?
Dvojica podvodníkov z Mníška bola na slobode iba päť dní. Foto: STVR

V piatok (19. 7.) sme vás informovali o prepustení dvojice odsúdených podvodníkov z Mníška nad Hnilcom. Na základe novely Trestného zákona ich oslobodil krajský súd. V niektorých ľuďoch to vyvolalo strach, že sa na slobodu postupne začnú dostávať aj ďalší zločinci. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že nie sú dôvody na obavy.

Igor a Lucia Bandyovci z Mníška nad Hnilcom podvodne vylákali od pána Jozefa z Gelnice 83-tisíc eur. Pod nátlakom im predal aj svoj dom s priľahlým pozemkom za 3-tisíc eur.

„Nebol som schopný racionálne rozmýšľať, som bol paralyzovaný strachom o život,“ priznal Jozef Štefánik, podvedený dôchodca.

Prípadu dvojice podvodníkov a Trestnému zákonu sa v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Dvojica podvodníkov dostala koncom mája nepodmienečné tresty šesť rokov a šesť rokov a osem mesiacov. Po ich odvolaní sa Krajský súd v Košiciach s ohľadom na novelu Trestného zákona zrušil rozsudok okresného súdu a pustil ich na slobodu.

Pán Jozef má strach

„Po zverejnení nálezu Ústavného súdu SR, bude zásadným spôsobom upravený rozsah škody, ktorá mení právnu kvalifikáciu ich konania, z obzvlášť závažného zločinu na prečin,” informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová.

Dom pána Jozefa sa vďaka jeho susedovi podarilo zachrániť. Ten zalarmoval orgány činné v trestnom konaní.

„Som bol veľmi veľmi vďačný všetkým ľuďom, ktorí okolo toho robili. Ale to, čo sa udialo teraz, to je niečo neuveriteľné, že ľudia, ktorí spáchali trestný čin, vo výške okolo 200-tisíc eur, sú vonku z väzenia,” myslí si sused pána Jozefa, Ladislav Lukáč.

Keď sa o prepustení dvojice podvodníkov dozvedel pán Jozef, prestal komunikovať s okolím.

„On ušiel. Nedvíha nikomu telefón. Bojí sa vrátiť domov. On už neverí ani mne. Ja som mu bol najbližší človek, ktorému veril,“ priblížil zúfalú situáciu sused pána Jozefa.

Reakcia štátnej tajomníčky

„Chcela by som vyjadriť úprimné poľutovanie, že tento prípad bol zneužitý, na vyvolanie strachu obyvateľov, z nového trestného zákona. Faktom je, že tento prípad nie je právoplatne ukončený. Súd bude nanovo hodnotiť všetky okolnosti prípadu, osoby páchateľov a uloží adekvátny trest,” vyjadrila sa štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti SR Katarína Roskoványi.

Ľudia zainteresovaní v tomto prípade podvodu by privítali, ak by vláda prehodnotila novelu trestných kódexov.

“Ja verím tomu, že ak tento prípad si pozrú aj na vláde, tak sa tým začnú zaoberať a minimálne týchto podvodníkov, budú riešiť iným spôsobom,” uviedol primátor Gelnice Dušan Tomaško (Nezávislý).

„Určite sa nebude prehodnocovať novela na základe nejakého prípadu, ktorý ešte nie je ani právoplatne ukončený. Účelom nového trestného zákona bolo primárne, ochrániť spoločnosť. Ale najmä naučiť páchateľa, viesť riadny život a nahradiť škodu poškodenému,“ reagovala Roskoványi.

Dvojica podvodníkov z Mníška bola na slobode iba päť dní. Za ďalší zločin úžery putovali opäť za mreže. Ako tento prípad dopadne, budeme sledovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko