Na hlavný obsah

Polícia počas zásahu v rómskej osade konala diskriminačne, prvýkrát v histórii tak rozhodol súd

Rómovia po zásahu skončili v nemocnici.

Polícia počas zásahu v rómskej osade konala diskriminačne, prvýkrát v histórii tak rozhodol súd
Archívna snímka (2015) - Rómovia z obce Vrbnica ukazujú svoje zranenia. Foto: TASR/Roman Hanc

Súd prvýkrát v histórii Slovenska rozhodol, že polícia konala počas zásahu v rómskej osade diskriminačne. Stalo sa tak pred vyše deviatimi rokmi v obci Vrbnica pri Michalovciach. Pätnásť Rómov po policajnom zásahu skončilo v nemocnici. Ministerstvo vnútra sa proti rozsudku súdu odvolalo.

Polícia vtedy tvrdila, že zásah bol v poriadku a donucovacie prostriedky nepoužila. „Ohradzujem sa voči takýmto slovám. Je to nezmysel, ktorý niekto chce použiť voči polícii,“ uviedol bývalý košický krajský policajný riaditeľ Juraj Leško. Rómovia podali trestné oznámenie na prokuratúru.

Rozhodnutiu súdu o policajnom zásahu v rómskej osade sa v Správach venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Mestský súd v Bratislave rozhodol v prospech žalobcov, teda ľudí z obce. Nariadil ministerstvu vnútra, aby každému z nich zaplatilo dvetisíc eur ako odškodné. Okrem toho by sa im malo ministerstvo na svojej stránke aj verejne ospravedlniť.

„Priznal náhradu v plnej výške, ktorú pred takmer desiatimi rokmi žiadali žalobcovia. V predmetnom spore boli ako listinné dôkazy predložené lekárske správy žalobcov, trestný vyšetrovací spis a správa verejnej ochrankyne práva,“ uviedol právny zástupca žalobcov Ján Bartánus.

„Je to vôbec prvýkrát, kedy súdy v civilnom konaní konštatovali diskriminačný charakter v policajnej akcii v rómskych komunitách,“ priblížil právny konzultant Európskeho centra pre práva Rómov Michal Zálešák.

Rezort uviedol, že sa odvolal proti všetkým výrokom rozsudku, ktorým súd vyhovel v podanej žalobe. „Myslím si, bohužiaľ, že zodpovedné osoby potrestané nebudú, aspoň pokiaľ ide o trestné konanie. Tam je to prerušené už niekoľko rokov. Pokiaľ ide o toto konanie, uvidíme, ako rozhodne odvolací súd,“ dodal Zálešák.

Keďže vo Vrbnici v čase policajnej akcie neboli kamery, neexistuje z 2. apríla 2015 žiaden záznam. Po zásahu ich dal starosta nainštalovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko