Na hlavný obsah

Poľsko navrhuje, aby sa Európska únia zapojila do prezidentskej kampane v USA

Varšava poukazuje na to, že sa voľby v USA snaží ovplyvniť Rusko.

Poľsko navrhuje, aby sa Európska únia zapojila do prezidentskej kampane v USA
Ilustračná snímka - Donald Trump počas predvolebnej kampane. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch začať kampaň, ktorá Američanom pripomenie význam vzájomných väzieb. Podľa agentúry Reuters to požaduje Poľsko v dokumente, ktorý predloží na zasadnutí ministrov zahraničia EÚ v pondelok (22. 7.).

Varšava poukazuje na to, že sa voľby v USA snaží ovplyvniť Rusko šírením dezinformácií, ktoré môžu uškodiť vzťahom medzi USA, Európskou úniou a Ukrajinou.

„V tomto kľúčovom historickom momente je zásadné, aby sme spoločne podnikli rýchlu a silnú akciu na posilnenie transatlantických vzťahov cez strategickú komunikáciu o EÚ v USA,“ uvádza sa podľa agentúry Reuters v poľskom dokumente.

Varšava pripomína, že ruské štátne médiá a propagandisti na sociálnych sieťach s väzbami na Rusko už teraz šíria napríklad dezinformácie či jednostranné informácie o migrácii z Mexika do Spojených štátov.

„A mali by sme toho čakať ešte viac, keďže pre Rusko je prioritou nahlodávať podporu Ukrajine,“ píše sa ďalej v dokumente, podľa ktorého by tieto obsahy mohli ovplyvniť hlavne mladších voličov.

Odhaľovania ruských dezinformácií

Európska únia by tak podľa Poľska mala urobiť kroky, ktoré pomôžu odhaľovať a obmedzovať vplyv ruských dezinformácií v americkej predvolebnej kampani. Dokument okrem iného spomína „začatie kampaní, ktoré by ukázali, v akej pozícii sa dnes Európa nachádza, a priaznivé dopady diplomacie, kolektívnej obrany a otvorenej spoločnosti“.

„Mali by sme zvýšiť povedomie v americkej verejnosti o veľkosti európskej pomoci Ukrajine a ako tieto snahy pomáhajú zachraňovať ukrajinské životy,“ uvádza sa ďalej v dokumente.

Moskva dlhodobo odmieta, že by sa snažila ovplyvňovať novembrové voľby, v ktorých si Američania vyberú nového prezidenta a obmenia časť parlamentu. Rovnako Rusko odmietlo, že by ovplyvnilo kampane pred prezidentskými voľbami v rokoch 2016 a 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet