Na hlavný obsah

Pomôcť jej môže téma interrupcií, no na ceste za postom prezidentky má mnoho prekážok. Kto je Kamala Harrisová?

Viceprezidentka Harrisová má za sebou dlhoročnú kariéru.

Pomôcť jej môže téma interrupcií, no na ceste za postom prezidentky má mnoho prekážok. Kto je Kamala Harrisová?
Na snímke Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Po odstúpení Joea Bidena z boja o Biely dom sa ako jeho najpravdepodobnejší demokratický kandidát skloňuje meno jeho viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Tá už potvrdila, že sa bude usilovať o prezidentskú nomináciu a urobí všetko, čo je v jej silách aby porazila Donalda Trumpa a jeho extrémny program.

Kamalu Harrisovú si v Oválnej pracovni nevedia predstaviť všetci a pohľad na jej pôsobenie aj osobný príbeh rozdeľuje demokratov aj ich voličov.

„Dali sme to, Joe, budeš ďalším prezidentom Spojených štátov,“ hovorí Camala Harrisová v dnes už virálnom videu, v ktorom gratuluje Joevi Bidenovi k zvoleniu.

Päťdesiatdeväťročná súčasná viceprezidentka má za sebou viac ako 25-ročnú kariéru oblastnej a štátnej prokurátorky v Kalifornii, kde bojovala za znižovanie kriminality aj za ochranu práv spotrebiteľov.

Senátorkou sa stala v roku 2016 a v roku 2020 „dvojkou“ americkej politiky. Denník New York Times pripomína, že má mnohé silné aj slabé stránky. Jednou z nich je, že nedokáže presvedčivo komunikovať smerom na verejnosť.

Odpovede na otázky novinárov, v ktorých „habká“ a nahlas sa smeje, sa stali vďačným predmetom posmechu na internete aj medzi politikmi. Novinár agentúry AP Chris Megerian ale vyzdvihuje jej pôvod.

„Je prvou ženou, navyše prvou ženou tmavej pleti, prvou osobou juhoázijského pôvodu, ktorá sa stala viceprezidentkou. Jej korene siahajú do Severnej Kalifornie, kde sa narodila otcovi z Jamajky a matke z Indie,“ priblížil Megerian.

Známa je aj ako zástankyňa interrupcií aj ako politička, ktorá otvorene podporuje Izrael a Ukrajinu, čo môžu demokratickí voliči považovať za silnú stránku, vysvetľuje politológ a amerikanista Kryštof Kozák.

„Keby náhodou potom vyhrala, tak pre ňu bude možno jednoduchšie nejakým spôsobom zahájiť napríklad jednanie o mieri. Pretože vojna na Ukrajine bude, alebo je, veľmi zviazaná osobne s prezidentom Joeom Bidenom. Viac-menej je možné, že z taktických dôvodov sa bude snažiť ukázať, že je bývalá štátna zástupkyňa. Takže bude tvrdá aj v zahraničnej politike,“ zhodnotil český politológ Kryštof Přemysl Kozák.

Jej výhodou môže byť aj vek

Podľa analytičky Meeny Bose otázkou nie je, či sa môže stať prezidentkou žena, ale či sa môže stať prezidentkou Camala Harrisová, napríklad aj pre kritiku, že nebola ako viceprezidentka dostatočne viditeľná a nie je ani veľmi obľúbená.

V súboji s Donaldom Trumpom má však podľa prieskumov väčšie šance ako Joe Biden. Aj americké médiá pripomínajú, že jej vek by mohol byť v súboji o kreslo v Bielom dome výhodou. Ak dostane šancu kandidovať, ako starý sa bude zrazu javiť 78-ročný Donald Trump.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet