Na hlavný obsah

Prázdna stolička: Po žiakoch aj učiteľoch ostali prázdne miesta. Gymnázium v Prešove si pripomína obete holokaustu

V Prešove vznikol výstavný projekt.

Prázdna stolička: Po žiakoch aj učiteľoch ostali prázdne miesta. Gymnázium v Prešove si pripomína obete holokaustu
Na snímke výstava Prázdna stolička. Foto: STVR

Pátrajú po menách a osudoch starších spolužiakov, ktorí museli počas druhej svetovej vojny pre svoj pôvod opustiť školské lavice. Žiaci a učitelia Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove, vznikol tak výstavný projekt. Približuje príbehy ľudí, ktorí pocítili dôsledky svojej inakosti počas Slovenského štátu.

Alžbeta, Anna, Klára a tri Magdalény. Toto je šesť vylúčených žiačok evanjelického gymnázia v Prešove. Slovenské národné múzeum (SNM) ich osud približuje na veľkoplošných informačných paneloch. Študentky boli v 1. transporte dievčat a žien odvezené v dobytčích vagónoch z Popradu do Osvienčimu v marci v roku 1942.

Viac o projekte priblížili v Správach redaktori Robert Latta a Andrea Šuvadová:

„Poznáme smutnú štatistiku. V transporte bolo 999 dievčat a prežilo ich len 20,“ priblížila vedúca Centra múzejnej komunikácie Zuzana Vášáryová.

„Tých šesť žiačok nebolo konečné číslo. Všetkých vylúčených žiakov bolo 102 z nášho gymnázia. Nasledovali ďalšie transporty. V prvej vlne transportov bolo 44 našich žiakov, to nebolo konečné číslo celkovo zo žiakov, ktorí boli transportovaní. Väčšinou to bolo do Osvienčimu, aj do táborov ako boli Sobibor, Treblinka,“ ozrejmil učiteľ Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove.

„Zistili sme, že zo 102 vylúčených žiakov 50 ich bolo zavraždených. Aj dnes vravím deťom – uvedomte si, to sú dve triedy detí, ktoré sa nikdy nevrátili nielenže do lavíc, ale vôbec domov,“ uviedla učiteľka Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove Ľudmila Kónyová.

Autori výstavy Prázdna stolička študujú a učia na tom istom gymnáziu ako krutou dobou zasiahnutí mladí ľudia.

„Aj tu v tejto škole po schodoch kráčalo množstvo žiakov, ktorí boli katolíci, evanjelici, židia. Dokázali spolunažívať, vzdelávať sa s radosťou a toto bolo zrazu prerušené,“ podotkol učiteľ Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove Miroslav Čurlík.

Fotografie, dokumenty aj predmety

Súčasťou projektu Prázdna stolička v SNM sú osobné fotografie, dokumenty aj dobové predmety, ktoré pripomínajú obdobie slovenského štátu.

„Najma je tu rozpovedaný silný príbeh, lebo keď podstatná časť školy musela opustiť triedy, triedy sú prázdne, tretina lavíc bola prázdna, preto aj ten názov – prázdna stolička,“ vysvetlil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Evanjelické Gymnázium v Prešove poukazuje aj na hrdinstvá svojich študentov počas Druhej svetovej vojny. „Mnohí z našich študentov sa zapojili do SNP a vtedy neriešili, či sú Židia, bránili Slovensko ako Slováci,“ podotkla Kónyová.

„Výstava má poukázať naozaj na ohavnosť nariadení slovenského štátu, aké to bolo neľudské v rozpore s princípmi slobody demokracie,“ poznamenal Čurlík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny