Na hlavný obsah

Festival Pohoda po páde stanu ukončili. Polícia začne trestné stíhanie

Festival pre počasie prerušili.

Festival Pohoda po páde stanu ukončili. Polícia začne trestné stíhanie
Po páde stanu na festivale Pohoda hlásia zranených. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na festivale Pohoda spadol stan, na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Organizátori sa rozhodli festival ukončiť. Na mieste ošetrili niekoľko zranených.

„Po dôslednom zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových stavieb sme sa rozhodli, že Pohodu 2024 musíme ukončiť,“ informovali organizátori na sociálnej sieti. Odôvodnili to tým, že kontrola všetkých stavieb by nemohla prebehnúť skôr ako do 24 hodín.

„Všetci, ktorí majú stany v stanovom mestečku, možu ostať spať na festivale do zajtrajšieho dňa do 12.00. Srdce areálu ostane zatvorené. Zabezpečíme základný sortiment nápojov a jedál v stanových táboroch,“ dodali. Festivalové parkovisko a karavan parking bude budú otvorené do 16. hodiny.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) na sociálnej sieti potvrdilo niekoľko ľahko zranených. „Po 20:30 OS ZZS SR vyslalo na festival Pohoda tri ambulancie RZP a jednu RLP. Oznamovateľ nám nahlásil, že počas búrky padol jeden zo stanov a na mieste má byť niekoľko zranených účastníkov festivalu,“ uviedlo stredisko.

Aktuálne informácie z miesta priniesla redaktorka Karolína Janičíková:

Organizátori pre STVR uviedli, že pri incidente nikto neprišiel o život, pravdepodobne najhorším zranením je zlomenina panvy. Zranených previezli do okolitých nemocníc.

Záchranári ošetrili 12 ľahko zranených osôb. Následne ich transportovali do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici. Išlo prevažne o úrazy hlavy a horných končatín. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Polícia žiada tých, ktorí z festivalu odchádzajú, aby zachovali pokoj a boli trpezliví a ohľaduplní. „Hliadky dopravnej aj poriadkovej polície sú na cestách v okolí festivalu a riadia dopravu v problémových úsekoch, aby ste postupne mohli bezpečne odísť,“ avizovala trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Poškodený je aj stan spravodajského portálu Aktality.sk, uviedli na svojom webe. Program bol do ohlásenia jeho ukončenia pozastavený. Organizátori počas incidentu apelovali na ľudí, aby si dávali pozor a našli si bezpečný úkryt.

Počas búrky ľudí vyzývali, aby sa zbavili kovových predmetov a vypli si telefóny. Búrka sa prehnala aj hlavným mestom. Bratislavskí hasiči potvrdili, že pre búrky mali viacero výjazdov.

Trenčín poskytol pomoc

Mesto Trenčín účastníkom poskytlo pomoc. Pre tých, ktorí sa nemajú kde uchýliť, sprístupnili športovú halu. „Avšak prosíme účastníkov, ktorí majú kam inam ísť, aby využili prednostne iné možnosti,“ podotklo mesto na sociálnej sieti. Zároveň požiadalo tých, ktorí sa nepotrebujú pohybovať po cestách, aby neblokovali dopravu.

Organizátori niekoľko hodín zisťovali, v akom časovom horizonte je možné skontrolovať bezpečnosť a neporušenosť festivalových stavieb.

„Predpokladáme, že do hodiny budeme schopní zodpovedne vyhlásiť, či bude možné pokračovať vo festivale, teda či budeme schopní predovšetkým zaručiť pre našich hostí bezpečné pokračovanie alebo či bude treba festival ukončiť,“ informovali organizátori počas piatkovej (13. 7.) noci.

Účastníkov žiadali, aby sa presunuli do stanového mestečka alebo do evakuačného centra, ktoré zriadili v mestskej športovej hale na Sihoti. Ak si chcú návštevníci overiť informácie, môžu organizátorov kontaktovať na krízovej infolinke +421 800 500 090.

S ošetrením zranených pomáhal aj Slovenský Červený kríž. Na mieste poskytuje aj psychologickú prvú pomoc podľa pokynov veliteľa zdravotníckeho zásahu. „Sme v kontakte s ďalšími zdravotníckymi zložkami pripravení pomôcť,“ informoval na sociálnej sieti s tým, že všetci prítomní členovia ich organizácie sú v poriadku.

Polícia začne trestné stíhanie

Polícia začne pre incident trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Po páde stanu sme okamžite začali pomáhať osobám nachádzajúcim sa pod spadnutým stanom a v jeho okolí. Zranených sme hľadali aj pomocou služobného psa. Použili sme aj dron s termokamerou za účelom čo najrýchlejšieho nájdenia zranených,“ priblížila polícia na sociálnej sieti.

Na trenčianskom letisku je už prítomný aj vyšetrovateľ. „Bude vykonaná obhliadka miesta činu a ďalšie prvotné neodkladné a neopakovateľné procesné úkony,“ doplnila polícia. Hliadky tiež riadia a usmerňujú dopravu na cestách v okolí festivalu.

Pozrite si, aké škody napáchala búrka na festivale Pohoda:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko