Na hlavný obsah

Prebiehajú kontroly bufetov, stánkov a zmrzlinární: Kontrolóri si objednajú ako bežní zákazníci, zaujíma ich jediná vec

Kontrola môže prísť do jednej prevádzky aj viackrát.

Prebiehajú kontroly bufetov, stánkov a zmrzlinární: Kontrolóri si objednajú ako bežní zákazníci, zaujíma ich jediná vec
Finančná správa si počas akcie Horúce leto 3 posvietila na bufety, stánky a zmrzlinárne. Foto: STVR

Finančná správa kontroluje bufety a stánky – v rámci akcie Horúce leto 3. Za prvý mesiac už rozdali pokuty vo výške viac ako 70-tisíc eur. Mnohé prevádzky nevydávajú pokladničné bloky.

Kontrolóri prídu do prevádzky, objednajú si a čakajú, či dostanú pokladničný blok. Následne sa identifikujú. „Či eviduje tržbu, či je reálne nahodená do kasy, či odchádza do tých systémov finančnej správy a či aj spĺňa všetky náležitosti, ktoré má ten doklad spĺňať,“ uviedol kotrolór.

Ako a kde prebiehajú kontroly v rámci akcie Horúce leto 3 zisťovala v reportáži v Správach redaktorka Andrea Škutová:

Ak prevádzkovateľ doklad nevydá, dostane pokutu. Kontrolóri si prevádzku môžu prísť skontrolovať aj opakovane. „Pri prvom porušení je to od 330 eur vyššie, ak je druhé porušenie, tak už sa jedná od 660 eur vyššie,“ vysvetlil kontrolór.

Cieľom kontrol nie sú pokuty

Počas júla už rozdali pokuty vo výške viac ako 70-tisíc eur. Finančná správa však zdôrazňuje, že cieľom akcie „Horúce leto 3“ nie je prioritne rozdávanie pokút.

„Cieľom je dostať do povedomia verejnosti, že pokladničné doklady sa musia vydávať a tak isto nakupujúci sú oprávnení si ich žiadať. Ide o to, aby sa nedeformoval trh a aby poctiví podnikatelia nedoplácali na nepoctivých,“ priblížil kontrolu vedúci komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva SR Radoslav Kozák.

Letné kontroly sa zameriavajú najmä na bufety, stánky či zmrzlinárne. „Prídu, objednajú si ako bežný zákazník, počkajú na bloček, to vidíte na nich, že asi čakajú. Zoberú si, ukážu preukazy, spíšu zápisnicu a to je celé,“ opísala zamestnankyňa kontrolovanej prevádzky.

„Raz za čas musí prísť kontrola, či vykonávame dobre prácu,“ dodal zamestnanec bufetu. Finančná správa toto leto vykonala už viac ako 640 kontrolných nákupov. Akcia potrvá do konca leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika