Na hlavný obsah

Pán Milan našiel na Slovensku poklad. Má nárok na nálezné, no ani po rokoch ho nedostal

Pamiatkový úrad nemá na vyplácanie nálezného prostriedky.

Pán Milan našiel na Slovensku poklad. Má nárok na nálezné, no ani po rokoch ho nedostal
Zbierka mincí zo 17. storočia. Foto: STVR/Milan Vitéz

Dostať nálezné za nájdený poklad nie je na Slovensku jednoduché. Nadšenec histórie z okresu Poltár naň čaká už tri roky. Pamiatkový úrad hovorí, že na to nemá v rozpočte peniaze. Ministerstvo kultúry sľubuje nápravu.

Pán Milan našiel pred tromi rokmi pri obci Nové Hony v okrese Lučenec zbierku mincí zo 17. storočia. Ich hodnotu vyčíslili podľa znaleckého posudku na viac ako 4-tisíc eur. Nálezné však doteraz nedostal.

Prečo vyplatenie nálezného trvá na Slovensku roky zisťoval v Správach redaktor Radovan Kondrlík:

„Problém je v tom, že roky idú a počúvam stále len rôzne termíny, že do konca roka a také, že do decembra. A stále je to nedodržané. Ja si myslím, že je to dehonestujúce ku mne, ako k poctivému nálezcovi,“ reagoval nálezca Milan Vitéz.

Prípad sa po dvoch rokoch dostal z Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici do ústredia v Bratislave. „Všetky podklady ku konaniu o náleznom Pamiatkový úrad Slovenskej republiky dostal až v septembri 2023. Päť mesiacov sa mince čistili a konzervovali, následne bol spracovaný znalecký posudok,“ informoval vedúci odboru archeológie Pamiatkového úradu SR Peter Bisták.

Úrad nakoniec pred pár dňami priznal pánovi Milanovi nálezné, ale s tým, že peniaze mu vyplatí, ak ich dostane z ministerstva kultúry. „Nemáme v rozpočte na toto vyčlenené prostriedky. Pamiatkový úrad platí zo svojho rozpočtu náklady na odmenu pre súdnych znalcov, ktorí spracovávajú tieto nálezy,“ ozrejmil Bisták.

Rezort kultúry argumentuje, že na krajských pamiatkových úradoch, ale aj Pamiatkovom úrade v Bratislave, nie je dostatok pracovníkov, a preto nie je možné niektoré procesy urýchliť.

„Len pre ilustráciu uvádzame, že napríklad v mesiaci jún 2024 bolo nahlásených päť nálezov v rámci Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica. Sme si vedomí, že celý proces prebieha už od roku 2021,“ uviedlo komunikačné oddelenie ministerstva kultúry. Ministerstvo kultúry zároveň prisľúbilo, že nálezcovi peniaze vyplatí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko