Na hlavný obsah

Premiér Fico potvrdil postoj prezidenta Pellegriniho: Slovensko nebude útočiť na maďarské predsedníctvo v Rade EÚ

Reagoval na návštevy Viktora Orbána v Moskve a Pekingu.

Premiér Fico potvrdil postoj prezidenta Pellegriniho: Slovensko nebude útočiť na maďarské predsedníctvo v Rade EÚ
Na snímke premiér Robert Fico. Foto: Facebook/Robert Fico

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dal štátnym reprezentantom v orgánoch Európskej únie (EÚ) pokyny, aby Slovenská republika (SR) v žiadnom prípade neatakovala Maďarsko a jeho predsedníctvo v Rade EÚ. Vyhlásil to uplynulú nedeľu (21. 7.) vo videu na sociálnej sieti.

„Kladiem si súčasne otázku, či nepríde čas, kedy si budem musieť pýtať súhlas v Európskej únii na nejakú zahraničnú cestu,“ uviedol Fico s odkazom na minulotýždňové rozhodnutie viacerých krajín EÚ o nevyslaní svojich ministrov na júlové neformálne zasadnutia Rady, ktorým bude predsedať Maďarsko.

Išlo o reakciu na nedávne návštevy maďarského premiéra Viktora Orbána v Moskve a Pekingu. Prezident Peter Pellegrini uplynulý štvrtok uviedol, že Slovensko sa k tomuto bojkotu nepridá.

„Potom, čo mi atentát znemožnil ísť v júni na oficiálnu návštevu Číny, pripravujeme túto cestu na jeseň,“ pokračoval Fico. Úloha Číny v prípadných mierových rokovaniach v súvislosti s vojnou na Ukrajine je podľa neho nenahraditeľná. Fico doplnil, že túto tému bude otvárať počas svojej návštevy v Pekingu.

Názory socialistov v EP a Smeru sa diametrálne líšia

Premiér vo videu tiež informoval, že Smer-SD je pripravený rokovať o vstupe do Strany európskych socialistov (PES) a do frakcie Európskeho parlamentu (EP) Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D).

„Ale za podmienky, že svoju dušu nepredáme, a že si vyhradzujeme právo na suverénne postoje v zásadných zahraničnopolitických otázkach,“ spresnil. Piati europoslanci Smeru-SD v súčasnosti pôsobia v EP ako nezaradení.

Premiér však dodal, že štruktúry socialistov „sú na hony vzdialené našim predstavám o vojne na Ukrajine, migrácii alebo citlivých etických otázkach“. Podľa neho tak môžu byť europoslanci jeho strany nezávislejší v rozhodnutiach.

Ako príklad uviedol hlasovanie proti kandidatúre Ursuly von der Leyenovej na post predsedníčky Európskej komisie. Fico taktiež naznačil, že v EP by mohla vzniknúť nová ľavicová frakcia, do ktorej by patril aj Smer-SD a strany s podobnými postojmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko