Na hlavný obsah

Prešovčania sa snažia ochrániť historickú mestskú časť. Radnica im s problémom však nepomôže

V tejto časti platia prísnejšie pravidlá, ktoré prevádzky nedodržiavajú.

Prešovčania sa snažia ochrániť historickú mestskú časť. Radnica im s problémom však nepomôže
Na snímke ulica v Prešove. Foto: STVR

Prešovská radnica čelí kritike. Ani takmer štyri roky jej nestačili na to, aby skontrolovala, ktoré prevádzky v mestskej časti Táborisko porušujú pravidlá. Miestni sa sťažujú na hluk a množstvo zaparkovaných áut na cestách.

Táborisko je historická mestská časť, ktorá je blízko centra. Platia v nej preto prísnejšie pravidlá. „Je to prvá moderná rezidenčná štvrť mesta Prešov, ktorá vznikla na konci 19. storočia,“ uviedol predseda komisie pre územný plán a výstavbu MsZ v Prešove Rastislav Mochnacký.

„V tejto časti sa na podnikanie môže využívať maximálne štvrtina domu. Nespokojní poukazujú na to, že sa to nedodržiava,“ ozrejmil iniciátor petície Patrik Tomič.

Situáciu v prešovskej mestskej časti Táborisko priblížil v Správach redaktor Róbert Latta:

„Niektoré prevádzky fungujú aj v noci. Bol som tiež oslovený, aby v mojom dome bol sklad pre predajňu, ale to som odmietol, lebo chceme mať pokoj,“ povedal obyvateľ časti Táborisko Ján Haluška

Nespokojní odovzdali radnici petíciu s takmer 600 podpismi. Mesto ju uznalo ako opodstatnenú, no za takmer štyri roky ani neskontrolovalo, kde pravidlá porušujú.

„S takým niečím sme sa v mojej práci a praxi nikdy nestretli. Neviem, čo by mali ešte občania urobiť, aby poukázali na nedodržiavanie zákonností,“ reagoval hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst.

„Mesto musí vynucovať a kontrolovať pravidlá, ktoré si samo zaviedlo v územnom pláne,“ upozornil Mochnacký. Primátor reaguje, že sa obyvatelia nedočkajú ani tento rok.

„Samozrejme, aj stavebný úrad má momentálne podstav zamestnancov. Toto je petícia, ktorá si vyžaduje zásadný počet úradníkov a zásadný počet kontrol, aby sme overili stav. Aktuálne naozaj tá úloha je spiaca,“ informoval primátor Prešova František Oľha.

Mesto by to mohlo skontrolovať v budúcom roku. Medzitým radnica navrhuje, aby sa pamiatková zóna v meste rozšírila aj o túto časť. Teda platili by tam ešte prísnejšie pravidlá. „My si to musíme naplánovať, vyčleniť na to kapacity a určite to urobíme,“ odôvodnil Oľha.

„Lokalita Táborisko obsahuje asi šesť alebo sedem ulíc. Ja si nemyslím, že je tak veľký zásah do práce stavebného úradu, že by to nemohli zvládnuť,“ poznamenal Ernst. Obyvatelia reagujú, že rezignovať nemienia. V najbližších dňoch pošlú radnici sťažnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny