Na hlavný obsah

Prestížny Wimbledon opäť vyhrala česká tenistka. Tento rok sa z triumfu teší B. Krejčíková

Podarilo sa jej to prvýkrát v kariére.

Prestížny Wimbledon opäť vyhrala česká tenistka. Tento rok sa z triumfu teší B. Krejčíková
Česká tenistka Barbora Krejčíková. Foto: TASR/AP

Česká tenistka Barbora Krejčíková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej wimbledonskej dvojhry. Turnajová tridsaťjednotka zdolala vo finále nasadenú sedmičku Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:2, 2:6, 6:4.

Krejčíková získala druhý singlový grandslamový titul, v roku 2021 nenašla premožiteľku na Roland Garros v Paríži. Po Jane Novotnej, Petre Kvitovej a Markéte Vondroušovej je historicky štvrtá česká šampiónka vo wimbledonskom singli.

Upravila si tak bilanciu vo finále turnajov na podujatí veľkej štvorky na 2:0. Zároveň potvrdila, že českým tenistkám sa na dvorcoch All England Clubu darí, vlani v boji o titul uspela Vondroušová.

Krejčíková sa stala prvou Češkou v Open ére, ktorá triumfovala vo dvojhre na dvoch rôznych Grand Slamoch. Vďaka sobotňajšiemu (13. 7.) triumfu zinkasuje prémiu 2,7 milióna libier (3,2 mil. eur) pred zdanením. Do rebríčka WTA jej pribudne dvetisíc bodov a v jeho pondelňajšom (15. 7.) vydaní sa vráti späť do prvej desiatky.

Paolinová sa nedočkala grandslamového titulu ani na druhý pokus. Pred mesiacom prehrala v zápase o cennú trofej na Roland Garros so svetovou jednotkou Poľkou Igou Swiatekovou. Talianka si napriek prehre vylepší svoje kariérové rebríčkové postavanie, bude jej patriť piate miesto.

Paolinová sa dostala v rovnakej sezóne do boja o titul na Roland Garros i Wimbledone. Naposledy to dokázala v roku 2016 Američanka Serena Williamsová.

Lepší nástup Krejčíkovej

Krejčíková vstúpila do finálového duelu lepšie, využila hneď prvý brejkbal a potvrdila to čistou hrou pri vlastnom servise. Češka dobre podávala, trpezlivou hrou si vedela pripraviť pozície na zakončenie výmen a účinne využívala bekhendový „slajz“.

Paoliniová sa trápila na servise a pôsobila na dvorci nervóznym dojmom. Talianka robila aj viac nevynútených chýb a z toho ťažila jej súperka. Krejčíková si koncovku prvého setu postrážila, zakončila ho čistou hrou a výsledkom 6:2.

Úvod druhého dejstva však patril Paolinovej, využila prvú príležitosť na returne a následne potvrdila brejk. Češka znervóznela, prestalo sa jej dariť na servise a súperka bol lepšia aj v dlhších výmenách.

Siedma nasadená hráčka potvrdila aj v ďalších minútach progres oproti prvému setu. Talianka vo ôsmom geme využila hneď prvý setbal pri podaní Krejčíkovej.

V rozhodujúcom treťom dominovali hráčky na podaní až do stavu 3:3. O všetkom napokon rozhodol Tildenov gem, v ktorom po dvojchybe Talianky premenila Krejčíková druhý brejkbal.

Češka šancu získať prvý wimbledonský titul už z rúk nepustila. V desiatej hre premenila v poradí tretí mečbal a aj v druhom vzájomnom stretnutí zvíťazila nad Paoliniovou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport