Na hlavný obsah

Prezident P. Pellegrini odvolal dvoch členov Súdnej rady SR

Do funkcie ich vymenovala Zuzana Čaputová.

Prezident P. Pellegrini odvolal dvoch členov Súdnej rady SR
Na snímke vpravo prezident SR Peter Pellegrini a vľavo predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezident Peter Pellegrini odvolal dvoch členov Súdnej rady SR, Luciu Berdisovú a Tomáša Gábriša. Tých do funkcie vymenovala bývalá prezidentka Zuzana Čaputová. Pellegrini zároveň avizoval, že v utorok (16. 7.) vymenuje troch nových členov, z toho jedného na miesto člena, ktorý sa funkcie vzdal, respektíve mu skončil mandát. O personálnych zmenách informoval na pondelkovej (15. 7.) tlačovej besede po stretnutí s predsedníčkou Súdnej rady SR Marcelou Kosovou. Konkrétne mená nových členov neuviedol.

Pellegrini zároveň priblížil, že všetci noví členovia budú pochádzať z advokátskeho prostredia. „Už dopredu vás môžem uistiť, že všetci traja budúci členovia Súdnej rady alebo členky Súdnej rady budú pochádzať z advokátskeho prostredia, tak z reálneho výkonu advokátskej praxe, aby to boli ľudia, ktorí majú reálny dotyk dennodenne pri obhajobe svojich klientov so súdnou mocou, ale zároveň to budú aj ľudia z advokátskej samosprávy (…),“ priblížil.

Prezident tiež poukázal na dôležitosť nezávislosti súdnej moci pre demokraciu a obnovenie povesti slovenského súdnictva, ktorá je naštrbená. „Je dôležité, aby fungovali aj všetky samosprávne orgány pôsobiace v súdnictve a aby fungovala plnohodnotne aj Súdna rada, na čele ktorej je pani predsedníčka,“ poznamenal.

Kosová dúfa, že noví členovia Súdnej rady budú môcť kvôli rozhodovacej činnosti nastúpiť do svojej funkcie čo najskôr. Ocenila aj prísľub prezidenta Súdnej rade o tom, že nových sudcov, ktorí vstupujú do systému, bude promptne vymenovávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko