Na hlavný obsah

Prezident Pellegrini odsúdil ruský útok na nemocnicu v Kyjeve

Vyjadril ľútosť nad množstvom civilných obetí.

Prezident Pellegrini odsúdil ruský útok na nemocnicu v Kyjeve
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: Youtube/Peter Pellegrini

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini odsúdil útok na nemocnicu v Kyjeve a vyjadril ľútosť nad množstvom civilných obetí.

„Je to veľká tragédia a veľké nešťastie pre všetky obete, zranených a ich rodiny. Takéto útoky nenaznačujú snahu Ruska sadnúť si za rokovací stôl. Ale ak sa o to nepokúsime, počet obetí bude narastať nielen na fronte, ale aj v radoch civilného obyvateľstva a Ukrajina bude z mesiaca na mesiac čoraz viac decimovanou krajinou,“ povedal prezident vo Washingtone pred začiatkom samitu NATO.

Peter Pellegrini pripomenul, že všestranná pomoc Ukrajine, do ktorej sa Slovensko od začiatku konfliktu zapojilo viac ako niektoré veľké a ekonomicky silné štáty, musí ísť ruka v ruke so snahou svetového spoločenstva o zastavenie paľby.

„Našou spoločnou snahou by malo byť rokovanie o mieri. Túžba po mieri totiž neznamená podporu agresora,“ zdôraznil prezident.

Peter Pellegrini sa vo Washingtone stretne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Bude sa ho pýtať na jeho víziu ukončenia tohto konfliktu, ktorý zo dňa na deň prináša nové a nové obete v radoch armády i nevinných civilistov.

Slovensko ponúklo pomoc

Zároveň je presvedčený, že rozvážna zahraničná politika Slovenska môže byť v budúcnosti výhodou. Slovensko vďaka nej môže byť krajinou, ktorá prispeje k zmiereniu medzi Západom a Východom.

Pondelkový masívny ruský nálet na Ukrajinu zasiahol podľa ukrajinských predstaviteľov okrem iného aj detskú nemocnicu Ochmatdyt, kde sa liečia aj deti s rakovinou.

Je známe, že v tejto nemocnici zahynuli dvaja ľudia – lekár a príbuzný jedného z pacientov. Viac ako 50 bolo zranených, uviedla BBC na svojej ruskojazyčnej webovej stránke.

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave ponúkol tejto nemocnici pomoc s umiestnením ťažko chorých detí.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko