Na hlavný obsah

Slovenské reakcie na útok na Trumpa: Prezident streľbu odsúdil, premiér hovorí o „scenári ako cez kopirák“

Exprezidenta USA postrelil útočník na predvolebnom mítingu.

Slovenské reakcie na útok na Trumpa: Prezident streľbu odsúdil, premiér hovorí o „scenári ako cez kopirák“
Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na sobotňajší (13. 7.) útok na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa reagoval aj premiér SR Robert Fico (Smer-SD) v statuse na sociálnej sieti. Zaútočil pritom na slovenské médiá ako Denník N, SME a Aktuality.

„Keby útočník na Donalda Trumpa vedel po slovensky, stačilo by mu prečítať Denník N, SME alebo Aktuality, aby dostal chuť ‚urobiť poriadok‘ s neposlušným bývalým prezidentom USA. Scenár ako cez kopirák,“ napísal Fico.

„Politickí oponenti Donalda Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, tak toľko štvú verejnosť, až nejaký úbožiak zoberie zbraň,“ uviedol. Dodal, že teraz budeme svedkami rečí o potrebe zmierenia, upokojenia a odpustenia.

Na premiéra Roberta Fica bol 15. mája taktiež spáchaný atentát. Na výjazdovom rokovaní vlády SR v Handlovej na neho viackrát vystrelil 71-ročný spisovateľ a aktivista Juraj Cintula. Strelca policajti bezprostredne po čine zadržali a súd ho potom poslal do väzby. Atentát úrady nanovo vyšetrujú ako teroristický útok, pôvodne išlo o pokus o úkladnú vraždu.

Prezident SR vyjadril znepokojenie

Prezident SR Peter Pellegrini odsudzuje streľbu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Cíti hlboké znepokojenie s prerastaním násilia do politiky na celom svete.

Uviedol to na sociálnej sieti. Zdôraznil, že použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru sa musí vždy čo najdôraznejšie odsúdiť.

„Dôrazne odsudzujem streľbu na Donalda Trumpa počas jeho kampane a som hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete. O svojom prezidentovi majú občania Spojených štátov, ale aj všetkých ďalších demokratických krajín sveta rozhodnúť vo volebných miestnostiach, a nie streľbou na uliciach,“ napísal slovenský prezident.

Použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť podľa Pellegriniho vždy čo najdôraznejšie odsúdené a vinníci spravodlivo potrestaní, aby ľudia nestrácali dôveru v demokraciu a demokratické štátne inštitúcie a nezačali brať „spravodlivosť“ do vlastných rúk.

M. Šimečka: Násilie nemá mať miesto v demokratickej politike

„Násilie v demokratickej politike nemá mať miesto. Voči nikomu, ani voči tým, ktorí sami šíria nenávisť. Nikto, ani Robert Fico či Donald Trump si nezaslúžia, aby na nich pre ich politické kroky a názory strieľali,“ uviedol v stanovisku podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka (PS).

Tieto incidenty treba podľa neho jednoznačne odsúdiť. „Zároveň však nesmú byť zámienkou na zneužitie moci, ani na boj proti základným hodnotám demokracie,“ doplnil.

Predseda SaS Branislav Gröhling tiež sreľbu odsúdil. Zdôraznil, že násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie.

„Ostro odsudzujem útok na Donalda Trumpa. S protivníkom môžeme súperiť v názoroch či riešeniach, nikdy však nemôže zvíťaziť násilie. Násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie. O to viac by si práve politici mali dávať pozor na útočnú rétoriku a vyhnúť sa nenávistným prejavom či podnecovaniu k agresivite,“ napísal šéf SaS na sociálnej sieti.

Reakcia rezortu diplomacie

Slovenská republika odsudzuje útok na kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) zdôraznil, že násilie nie je riešením politického nesúhlasu.

„V žiadnej politickej diskusii, za žiadnych okolností nie je možné riešiť nesúhlas s iným názorom atentátom. Násilie nie je riešením politického nesúhlasu, ale útokom na základné princípy demokracie. Po skúsenostiach s atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica o to dôraznejšie odmietame akékoľvek schvaľovanie či nabádanie k takýmto činom,“ uviedol minister zahraničných vecí. Trumpovi želá skoré uzdravenie.

Minister Šutaj Eštok: Ďalšia výstraha pre demokraciu

„Demokracia znamená, že politické rozhodnutia robia ľudia vo volebných miestnostiach, nie so zbraňami na uliciach. Predstava, že ak nedokážem politického oponenta poraziť v demokratickom volebnom súboji, tak ho fyzicky zlikvidujem je koniec demokracie a začiatok násilia, ktoré v minulosti neraz končilo občianskymi vojnami,“ zdôraznil minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

Minister doplnil, že útok na demokraticky zvoleného premiéra alebo na topfavorita prezidentských volieb je útokom na samotnú demokraciu. „Zažili sme to pred dvoma mesiacmi na Slovensku, dnes to zažívajú priamo v kolíske demokracie,“ napísal.

Verí, že politicky motivované násilie odsúdia všetky relevantné politické sily „bez ohľadu na to, či obeť atentátu je alebo nie je ich osobným favoritom“. Zároveň dodal, že akékoľvek schvaľovanie násilia v politike je cestou do pekla.

P. Žiga varuje pred zľahčovaním činu

Atentát odsúdil aj podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený jej vedením.

„Ozbrojený útok na Donalda Trumpa na predvolebnom mítingu je desivý útok na podstatu demokracie a slobodnú politickú súťaž. Verím, že sa tento odsúdeniahodný zločin dôsledne vyšetrí a nebude sa opakovať. Rovnako dôrazne varujem pred akýmkoľvek zľahčovaním a bagatelizovaním tohto hrozného činu,“ vyhlásil podpredseda NR SR.

Nedávna podobná smutná skúsenosť na Slovensku poukázala podľa neho na rozdelenú spoločnosť, potrebu hlbokej sebareflexie celej spoločnosti a zastavenie šírenia nenávisti.

Pozrite si fotogalériu z miesta streľby na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa:

Republikánskeho prezidentského kandidáta a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa postrelili na sobotnom (13. 7.) predvolebnom mítingu v Pensylvánii. Guľka mu zasiahla hornú časť pravého ucha.

Téme sa venujeme aj v relácii Správy :24, vo videu nájdete okrem iného aj výpovede svedkov:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet