Na hlavný obsah

Prezident P. Pellegrini pricestoval do Washingtonu. Pri téme Ukrajiny chce presadzovať slovenský postoj

Pellegrini očakáva rozhovor o Severoatlantickej aliancii.

Prezident P. Pellegrini pricestoval do Washingtonu. Pri téme Ukrajiny chce presadzovať slovenský postoj
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini vystupuje z lietadla po prílete na americkej vojenskej základni Andrews. Foto: TASR/AP

Vo Washingtone sa v utorok (9. 7.) začína samit NATO. Jednou z hlavných tém bude Ukrajina. Slovensko zastupujú prezident Peter Pellegrini a ministri zahraničných vecí a obrany.

Pellegrini očakáva rozhovor o tom, ako Severoatlantická aliancia vidí situáciu a aký vývoj reálne v nadchádzajúcich týždňoch predpokladá. Uviedol , že mier sa vojenskou cestou dosiahnuť nedá. Podľa prezidenta o tom hovoria aj mnohí lídri členských štátov, len to nerobia verejne.

„Základná priorita pri schvaľovaní dokumentu je slovenský postoj, že sa Slovensko zúčastní vytvorenia nového finančného balíka pod koordináciou NATO v objeme 40 miliárd eur. Slovenská republika bude doňho prispievať svojou čiastkou s tým, že sa do tej čiastky môžu započítať rôzne aktivity, ktoré Slovensko alebo naše ministerstvo obrany vo vzťahu k Ukrajine už vykonalo alebo vykonáva,“ uviedol Pellegrini.

Návšteve Petra Pellegriniho vo Washingtone sme sa venovali v Správach:

„Pre Slovensko to nemusí automaticky znamenať záväzok, niekde viac ako 100 miliónov eur v hotovosti, ale môže to byť uhradené alebo sčasti započítané s aktivitami plnenia iných služieb alebo prostriedkov, ktoré sme Ukrajine poskytli, alebo plánujeme poskytnúť,“ dodal.

Peter Pellegrini tiež uviedol, že najdôležitejšia bude diskusia o článku, ktorý pojednáva o budúcom členstve Ukrajiny v NATO.

Podľa šéfa diplomacie Juraja Blanára (Smer-SD) budú na samite preberať témy, ako je napríklad posilnenie našej spoločnej obrany. „Pretože dobre viete, že SR v súčasnosti nie je chránená, čo sa týka protivzdušnej obrany. Nemáme ani vlastnú letku, pretože lietadlá, ktoré sme mali k dispozícii, sme odovzdali Ukrajine,“ ozrejmil.

Venovať sa budú tiež témam Ukrajiny, Ruska, ale aj výziev, ktoré súvisia s hybridnými kybernetickými hrozbami. „Ukrajina nemôže byť členom NATO za súčasnej situácie, a preto aj závery, ktoré majú byť v záverečnej rezolúcii, musia toto odzrkadľovať a budeme to určite presadzovať,“ podotkol Blanár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko