Na hlavný obsah

Prezident si s podpisom zákona o STVR dal načas. Mohlo ísť o odkaz koalícii, že jej môže komplikovať život, hovorí politológ

Zákon prezident podpísal len niekoľko hodín pred polnocou.

Prezident si s podpisom zákona o STVR dal načas. Mohlo ísť o odkaz koalícii, že jej môže komplikovať život, hovorí politológ
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini. Foto: RTVS/Jakub Kotian

Prezident Peter Pellegrini v nedeľu (30. 6.) večer podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Krátko po polnoci bol zverejnený v elektronickej Zbierke zákonov. RTVS sa tak mení na STVR.

Zanikla aj funkcia riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja a mandát členov Rady RTVS. Prezident odôvodnil podpis legislatívy tým, že podľa neho nezakladá podozrenia z nesúladu s ústavou a nezasahuje do slobody slova.

Nevidí ani rozpor so súčasnými medzinárodnými normami. Zároveň verí, že ministerstvá a parlament obsadia novú radu STVR osobnosťami, za ktoré sa občania nebudú musieť hanbiť.

Prezident Peter Pellegrini pôvodne avizoval, že zákon o STVR podpíše až tento týždeň, čiže platnosť zákona by nastala neskôr ako jeho účinnosť. Nakoniec sa však rozhodol zákon podpísať ešte v nedeľu. „Dôvod sa ťažko posudzuje, prečo sa rozhodol zmeniť názor. Skôr si myslím, že to bolo neuvedomenie si toho, ako čas rýchlo plynie,“ povedal politológ Jozef Lenč.

Ak by zotrval na svojom pôvodnom vyjadrení a podpísal by zákon až tento týždeň, riskoval by prvý spor s koalíciou? „Určite áno. Nebolo by to niečo, čo by koalíciu utužilo,“ myslí si Lenč.

Mocenské boje v koalícii

Zákon prezident podpísal len niekoľko hodín pred polnocou, rovnako tak ministerstvo spravodlivosti stihlo zabezpečiť, aby tesne okolo polnoci vyšiel v Zbierke zákonov. „Môže to byť aj preto, že s tým nebol až taký stotožnený. Hľadal argumenty, prečo nakoniec ten zákon podpíše a čo bude v jeho odpovedi verejnosti, prečo tak učinil,“ myslí si Lenč.

„Odkladanie a hranie sa s nervami bývalých koaličných partnerov môže mať súvis s celkovým napätím vo vládnej koalícii, ktoré tam je viac-menej už od začiatku,“ dodal.

Medzi koaličnými stranami SNS a Hlas-SD je viac názorových nezhôd, či už ide o pozíciu šéfa parlamentu, minimálne dôchodky a minimálnu mzdu. S tým môže súvisieť aj váhanie prezidenta s podpísaním zákona.

„Je možné, že to bola ukážka vládnej koalícii, že ich prinútil k tomu, aby boli v strehu do poslednej možnej chvíle. Mohlo to byť odkazom, či už pre SNS alebo Smer-SD, že je tu prezident, ktorý má možnosti komplikovať život vládnej koalícii, ak sa tá bude k nemu alebo k jeho bývalej strane správať nedôstojne a takým spôsobom, ako sa v posledných dňoch správa najmä Andrej Danko, podporovaný výrokmi Tibora Gašpara či Roberta Kaliňáka,“ skonštatoval.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Jozefom Lenčom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko