Na hlavný obsah

Smrť dievčaťa (†3) na Spiši bola možno nešťastná náhoda. V aute sme ju nezabudli, tvrdí rodina

Nikto nevie, ako sa do auta dostalo. Rodičia ho dlho hľadali.

Smrť dievčaťa (†3) na Spiši bola možno nešťastná náhoda. V aute sme ju nezabudli, tvrdí rodina
Auto, v ktorom na Spiši zomrelo malé dievča. Foto: STVR

V Markušovciach na Spiši prišlo o život iba tri a pol ročné dieťa. Našli ho v rozhorúčenom aute. Prípad vyšetruje polícia.

Vysoké teploty môžu za smrť tri a pol ročného dievčatka z obce Markušovce v okrese Spišská Nová Ves. “Je to mladá rodina, mali tri deti. To dieťa hľadali dlhší čas po celej osade. Nakoniec ho našli v aute,“ priblížil starosta obce Markušovce Peter Fulla.

Ako sme sa od miestnych dozvedeli, tri a pol ročná Ivanka mala prísť o život v tomto aute. “Posádka rýchlej zdravotnej pomoci sa maloletú osobu ešte snažila oživiť. Žiaľ, lekár len už musel konštatovať exitus,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Košice Lenka Ivanová.

Tragédii v Markušovciach sa v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Vysvetlenie nikto nemá

Obrovské nešťastie postihlo jednu z rodín v Markušovciach. Podľa všetkého išlo skôr o nešťastnú zhodu náhod. Vysvetlenie, ako sa dieťa do auta dostalo, nikto nemá. “Nezabudli v aute, mama ho hľadala a nevedela. Možno boli otvorené dvere a išlo dieťa dnu,“ povedal starý otec dievčaťa Eduard Ščuka.

“Z dôvodu nedostatočnej starostlivosti zo strany rodičov došlo k úmrtiu maloletej osoby. Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia,“ dodala Ivanová. “Je to ťažko posúdiť, že či tam bola nejaká nedbanlivosť alebo detská hra. Je to obrovská tragédia pre celú rodinu aj pre obec,“ povedal starosta Fulla.

Z auta sa v horúčavách stáva vražedný nástroj

K tragédii v markušovskej osade Jareček došlo počas ich dovolenky na Slovensku. Rodina, ktorá prišla o dieťa, dlhodobo žije a pracuje v Anglicku. Na to, že z uzavretého auta sa v horúčavách stáva vražedný nástroj, upozorňujú odborníci pravidelne roky.

“Ľudia si to neuvedomujú, ale keď to auto stojí na slnku, tak vnútri je teplota 50 až 60 stupňov Celzia. A to dieťa po pol hodine pobytu v takejto horúčave má na celom tele popáleniny prvého stupňa,“ vysvetlil lekár urgentnej medicíny Viliam Dobiáš.

“Darmo, že zaparkujeme auto niekde do tieňa a spustíme aj tie okienka. To teplé prostredie a pobyt detí v aute môže smrteľne ohroziť,“ priblížil vedúci lekár rýchlej lekárskej pomoci košickej záchranky Barnabáš Susztay. Odborník ľuďom radí, aby si dali k dieťaťu mobil, kabelku alebo niečo, bez čoho sa nepohnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny