Na hlavný obsah

Príspevok na tepelné čerpadlá, kotly na biomasu a slnečné kolektory: Štát začne vydávať poukážky

SIEA bude vydávať poukážky v týždenných intervaloch.

Príspevok na tepelné čerpadlá, kotly na biomasu a slnečné kolektory: Štát začne vydávať poukážky
Na ilustračnej snímke solárne panely. Foto: TASR/Eduard Fašung

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spolu s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR spúšťa aktiváciu a vydávanie poukážok z projektu Zelená domácnostiam na podporu inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Ako prvé môžu zhotovitelia aktivovať žiadosti na kotly na biomasu a slnečné kolektory, a to už od utorka (16. 7.) od 11.00 h. Poukážky k aktivovaným žiadostiam budú vydávané nasledujúci deň. V pondelok (15. 7.) o tom informovalo MH.

Aktivácia žiadostí o príspevok na zakúpenie a inštaláciu kotlov na biomasu, tepelných čerpadiel, slnečných kolektorov, fotovoltických panelov či veterných turbín bude spúšťaná v etapách.

SIEA bude vydávať poukážky v týždenných intervaloch, každý utorok o 11.00 h. Po kotloch na biomasu a slnečných kolektoroch budú nasledovať tepelné čerpadlá, pre ktoré bude aktivácia spustená v pondelok 22. júla (vydávanie poukážok 23. 7.). Fotovoltickým panelom a veterným turbínam v pondelok 29. júla (vydávanie poukážok 30. 7.).

Alokovaný rozpočet

Rezort hospodárstva priblížil, že zároveň upravil alokovaný rozpočet pre Bratislavský kraj tak, aby bol spravodlivejší, a to podľa počtu obyvateľov jednotlivých krajov. Aktuálne je pre domácnosti v Bratislavskom kraji určených 14,2 milióna eur.

Momentálne je v informačnom systéme z tohto kraja registrovaných vyše 1 700 žiadostí v celkovej hodnote 4,7 milióna eur. Z ostatných regiónov, pre ktoré je vyčlenených spolu 93,5 milióna eur, SIEA eviduje takmer 13 500 žiadostí v celkovej hodnote 38,8 milióna eur.

„Podarilo sa nám v čo najkratšom čase upraviť rozpočet Zelenej domácnostiam tak, aby bolo rozdelenie medzi regiónmi spravodlivé. Sumu pre domácnosti v Bratislavskom kraji sme upravili. Peniaze sú pridelené rovnomernejšie, a to podľa počtu obyvateľov.

Teraz môžeme začať s vydávaním poukážok. Preplácané budú priebežne v závislosti od toho, kedy zhotovitelia doručia žiadosti o preplatenie s kompletnou dokumentáciou. Prostriedkov je dostatok, v tejto fáze dostane príspevok každá domácnosť, ktorá inštaláciu zrealizuje v súlade s podmienkami,“ zdôraznila ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Spustenie nového projektu

V treťom štvrťroku 2024 plánuje MH a SIEA spustenie nového projektu Zelená solidarita, v ktorom budú môcť nízkopríjmové domácnosti získať poukážky až s 90-percentnou mierou podpory na inštaláciu kotlov na biomasu, slnečných kolektorov a fotovoltických panelov. Pre tento projekt je alokovaný rozpočet vo výške 30 miliónov eur.

Domácnosti si podľa MH už v súčasnosti môžu prostredníctvom kalkulačky overiť, či spĺňajú podmienky pre získanie vyšších príspevkov. V prípade, ak ich príjem nepresahuje stanovenú výšku, rezort hospodárstva odporúča počkať s aktiváciou vydania poukážky v rámci projektu Zelená domácnostiam. Po spustení nového projektu Zelená solidarita budú môcť následne v elektronickej žiadosti potvrdiť, že spĺňajú podmienky tohto projektu a hodnota poukážky sa automaticky upraví na výhodnejšiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika