Na hlavný obsah

Prístup k vode na Slovensku sa potichu privatizuje, tvrdí PS. Vodárne obvinenia odmietajú

Podľa zákona vodárne môže vlastniť len samospráva, čo v súčasnosti platí.

Prístup k vode na Slovensku sa potichu privatizuje, tvrdí PS. Vodárne obvinenia odmietajú
Sídlo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Foto: STVR

Prístup k vode na Slovensku sa potichu privatizuje. Tvrdí to opozičné Progresívne Slovensko. Upozorňuje na dlhopisový program Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), ktorá obciam a mestám vymieňa ich akcie za dlhopisy. Spoločnosť odmieta, že by išlo o privatizáciu. Podľa zákona vodárne môže vlastniť len samospráva.

Samosprávy približne od roku 2001 vlastnia akcie vodárenských spoločností. V súčasnosti ich môžu vymeniť za dlhopisy. Využíva to VVS. Na túto zmenu pristúpil napríklad Bardejov. Podľa Progresívneho Slovenska ide o skrytú privatizáciu. Vychádza zo správy NKÚ.

,,Keď obce prevedú svoje akcie na dlhopisy, tak strácajú svojím spôsobom prístup k priamemu rozhodovaniu, lebo tým, že majú nejaký určitý podiel, tak, samozrejme, väčší akcionári majú väčšie slovo,“ uviedla poslankyňa NR SR Jana Hanuliaková (PS).

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nom. SNS) to tak nevidí. Povedal, že takzvaný dlhopisový program garantovaných výnosov na ministerstve detailne skúmali.

,,Nie je tam titul, na základe ktorého by sa akcie vedeli dostať mimo subjektu verejného práva. Východoslovenská vodárenská spoločnosť odkúpi od nejakých obcí akcie a akcionármi tej spoločnosti sú znova len obce a mestá,“ oponoval Taraba.

Situácii vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Zvýšenie cien vodného a stočného

Progresívne Slovensko sa obáva aj zvýšenia cien vodného a stočného. Vodárenský sektor totiž popri vydávaní dlhopisov bojuje s desaťmiliardovým investičným dlhom. Pomohlo by práve zvýšenie cien. Tie však reguluje štát.

VVS tvrdenia PS odmieta. Tvrdí, že nikto neplánuje vydierať občanov cenami vody. Dodala, že nič z toho neumožňuje ani zákon.

Vodáreň hovorí, že dlhopisový program garantovaných výnosov schvaľujú samosprávy a môžu sa dobrovoľne rozhodnúť.

,,Ide o dočasnú a kedykoľvek vratnú zámenu jedného cenného papiera za iný cenný papier, tej istej spoločnosti. Nie inej, súkromnej tretej strany,“ zaznelo v stanovisku VVS.

Samosprávy sa dostanú k výnosom

Podľa analytika sa samosprávy vďaka dlhopisovému programu dostanú k výnosom, ku ktorým by sa inak nedostali. Na druhej strane však tvrdí, že výmenou akcií za dlhopisy strácajú vplyv na rozhodnutia spoločnosti.

,,Aj po tejto operácii však mestám a obciam zostáva v rukách vždy jedna akcia, takže zostávajú v akcionárskej štruktúre vodárenskej spoločnosti. Tie mestá a obce, ktorým po novom zostane už len jedna akcia spoločnosti, budú mať len veľmi, veľmi malý hlas, čo sa týka riadenia spoločnosti,“ vysvetlil analytik Radovan Potočár.

Taraba si vie predstaviť zákon, ktorý by ministerstvám financií alebo životného prostredia zaistil predkupné právo na všetky akcie, ak by ich samosprávy už nechceli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko