Na hlavný obsah

Priťahujete komáre viac než vaše okolie? Tu je niekoľko rád, ako sa proti nim brániť

Čo robí ľudí atraktívnejšími pre komáre?

Priťahujete komáre viac než vaše okolie? Tu je niekoľko rád, ako sa proti nim brániť
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Máte pocit, že ste doslova magnet na komáre? Priťahujete ich viac ako vaši priatelia a príbuzní? A pýtate sa, čím to je, a ako by ste tomu mohli zabrániť? Na tieto otázky sa pokúsil nájsť odpovede spravodajský server The New York Times.

Komárov priťahujú všetci ľudia, hovorí Christopher Potter, ktorý je docentom neurovedy na Lekárskej fakulte Univerzity Johnsa Hopkinsa. Ak sa však pristihnete, že ich od seba odháňate častejšie ako vaše okolie, je možné, že patríte k tým nešťastníkom, ktorí sú pre komárov jednoducho lákavejší.

Podľa Pottera neexistuje jediný jednoznačný dôvod, prečo sú niektorí ľudia poštípaní viac ako iní. Čiastočne preto, že je to pre vedcov dosť náročný problém na štúdium. Odborníci však identifikovali dve hlavné kategórie faktorov, ktoré nás robia pre komárov atraktívnejšími: biologické aspekty, ktoré nemôžeme zmeniť, a správanie, ktoré zmeniť môžeme.

Medzi prvú skupinu faktorov patrí najmä to, ako voniate. Desiatky rôznych molekúl rozmiestnených po celom vašom tele spoločne vytvárajú váš jedinečný pach.

„Je to ako s jahodami – v jahodách nie je jeden pach, ktorý by im dodával túto vôňu,“ povedal Potter. „Je to kombinácia tuctu pachov, ktoré sa spájajú dohromady. A je pravdepodobné, že práve táto charakteristická zmes chemických zlúčenín komári priťahuje,“ dodal.

Pot, krv a oxid uhličitý

Je tiež možné, že niektorí ľudia vydávajú viac pachov, ktoré sa komárom páčia, uviedla Lindy McBrideová, docentka ekológie, evolučnej biológie a neurovedy na Princetonskej univerzite.

To neznamená, že niekto, kto výraznejšie vonia ostatným ľuďom, bude vždy cieľom komárov – komáre sú citlivé na rôzne druhy pachov. Dokonca aj na tie, ktoré človek nedokáže rozpoznať, povedala McBrideová. Komáre podľa nej napríklad milujú pach predlaktia. „Pritom nikdy nikomu nenapadne, že by jeho pazuchy mohli cítiť,“ povedala.

Komáre priťahuje kožný maz – voskovitá, mastná látka na pokožku, ktorá ju chráni pred vysychaním. Obsahuje molekuly, ktoré prispievajú k vášmu telesnému pachu.

Záležať môže aj na krvnej skupine, hovorí lekár pohotovostnej medicíny na Clevelandskej klinike Christopher Bazzoli. Podľa neho sa zdá, že komáre ťahajú k ľuďom s krvnou skupinou 0, a to z dôvodov, ktoré vedci zatiaľ nezistili.

Úlohu hrá tiež individuálny spôsob dýchania, ktorý Bazzoli nazýva „dychový podpis“. Komáre vyhľadávajú oxid uhličitý, čo je čiastočne dôvod, prečo nás dokážu tak dobre nájsť. Čím viac vydychujeme, tým viac oxidu uhličitého vysielame do ovzdušia – a nevedomky tým k sebe lákame bodavých trýzniteľov.

Ak ste si teda napríklad vonku zacvičili, dýchate intenzívnejšie a vydychujete viac oxidu uhličitého, čo by mohlo komárov prilákať, povedal Potter. Taktiež pot vysiela komárom zreteľný signál, dodala McBrideová – najmä potom pot, ktorý zostane na tele niekoľko hodín a zmieša sa s baktériami na koži.

Keď si na pláži dáte niekoľko pív alebo margarít, začne sa do potu vylučovať aj alkohol, čo môže tiež prilákať komáre. A alkohol navyše môže zmeniť chemické zloženie vášho telesného pachu, čo tiež poslúži ako lákadlo pre bzučiaci hmyz.

Ako sa brániť?

Existuje niekoľko osvedčených stratégií. Podľa Bazzoliho niektoré voňavé výrobky osobnej hygieny, ako sú parfumy, voňavé mydlá, pleťové vody či opaľovacie krémy, môžu komáre priťahovať. Ak teda budete tráviť čas vonku, keď sú komáre blízko, snažte sa používať výrobky bez parfemácie a zvážte, či úplne nevynechať voňavku.

Niektoré farby oblečenia, ako je čierna a tmavomodrá, môžu na komárov pôsobiť ako magnet. Výskumy tiež naznačujú, že komáre priťahujú jasne oranžové a červené farby. Držte sa svetlejších farieb, radí Bazzoli. A ak chcete byť obzvlášť opatrní, noste dlhé rukávy a nohavice.

Rad repelentov môže pomôcť udržať komáre na uzde, čiastočne aj vďaka tomu, že účinne maskujú pach vašej pokožky, hovorí Potter. Existujú tiež špeciálne elektronické odpudzovače a lapače hmyzu.

Alebo môžete vyskúšať jednoduchý trik, ktorý odporúča McBrideová. Komáre sa radi zdržiavajú pri zemi a bodajú do nôh. Vezmite stolový vetrák a dajte si ho pod stôl. Komáre sa síce môžu zdať nezničiteľné a nekonečne otravné, ale vo vetre majú problémy, pretože nie sú veľmi dobrí letci, dodala McBrideová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet