Na hlavný obsah

Problém so sinicami v košickom Jazere pretrváva. Mesto má len dočasné riešenia, na iné nie sú financie

Mesto zatiaľ situáciu rieši prostredníctvom bakteriálnych zmesí.

Problém so sinicami v košickom Jazere pretrváva. Mesto má len dočasné riešenia, na iné nie sú financie
Na snímke Jazero v Košiciach. Foto: STVR

Na košickom Jazere opäť bojujú so sinicami. Odborníci do vody opäť aplikovali prípravky na prírodnej báze. Vodu v Jazere by mali aspoň na istý čas udržať vhodnú na kúpanie. Na úplné vyčistenie vodnej plochy nie sú peniaze.

Sinice komplikujú kúpanie v košickom Jazere dlhodobo. Aj toto leto odborníci upozorňujú na možné riziká. Mesto preto pristúpilo k čisteniu Jazera prostredníctvom bakteriálnych zmesí.

„Odčerpajú živiny siniciam, takže ich vyhladujú a ešte produkujú látky, ktoré sú proti siniciam. Takže je to taký prírodný boj,“ priblížil odborník na sinice z Masarykovej univerzity v Brne Blahoslav Maršálek.

Aká je situácia na Jazere v Košiciach zisťoval v Správach redaktor Ondrej Behún:

„Je to také menšie revitalizačné opatrenie, nazvime to ako leukoplast, náplasť, ale je veľmi dôležitý a potrebný,“ ozrejmila starostka mestskej časti Košice-Nad Jazerom Lenka Kovačevičová.

Niektorí kritizujú, že dočasné riešenia sa robia už príliš dlho. Aj odborníci očakávali, že v tomto čase sa už Jazero o seba postará samo. „Už sme si mysleli, že sa preklopí ekosystém do prírodných spôsobov. To znamená, že už nebudeme musieť prírode pomáhať. Už tu mali byť vodné rastliny, nie sú tu,“ skonštatoval Maršálek.

Podľa profesora Maršálka za to môže aj zloženie rýb v Jazere. „Bentofágne ryby, ktoré ryjú po dne a premiestňujú sedimenty, uvoľňujú živiny a sinice, by mali byť v menšine. Posilniť by mali dravé ryby,“ vysvetlil Maršálek.

Nejde však o jediný problém Jazera. Riešením by mohlo byť aj odbahnenie dna. „Mestská časť má vyčlenené finančné prostriedky, čo sa týka projektovej dokumentácie, ktorá nám kompletne ukáže, akým spôsobom by sa to malo realizovať,“ uviedla Kovačevičová.

Odhadom by to malo stáť sedem až 10 miliónov eur. Zafinancovať to tak nedokáže mestská časť ani mesto. „Aj naďalej hľadáme externé zdroje na to, aby sme dokázali ponúknuť Jazeru komplexné riešenie a ozdraviť ho,“ povedal hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Ak chcú Jazero dovtedy udržať bez siníc, musia využívať dočasné riešenia. To tohtoročné stálo 42-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny