Na hlavný obsah

Prokurátorka verzus odsúdený zločinec: Ak Kamala Harrisová získa nomináciu, na tomto postaví kampaň

Stratégia spočíva v prezentovaní sporu medzi ňou a Trumpom.

Prokurátorka verzus odsúdený zločinec: Ak Kamala Harrisová získa nomináciu, na tomto postaví kampaň
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Foto: Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool

Prokurátorka verzus odsúdený zločinec? Takto vraj momentálne stoja americké voľby. Ak Kamala Harrisová získa demokratickú nomináciu, tak práve na tom bude stavať svoju kampaň.

„Stíhala som sexuálnych predátorov, Trump je jedným z nich. Zatvorila som podvodné vysoké školy. On jednu viedol. Hnala som veľké banky na zodpovednosť. On je ich vlastníkom. Nie som len pripravená postaviť sa Donaldovi Trumpovi, som pripravená ho poraziť,“ napísala na sociálnej sieti.

Zdá sa, že to nie je improvizácia, ale premyslený postup. Podľa denníka El País jej volebný tím práve takto vidí šance proti Donaldovi Trumpovi.

Viac než len fráza

Kampaň demokratov stavia na tom, že proti právnym problémom bývalého prezidenta, ktorý bol nedávno uznaný vinným z 34 trestných činov, postaví do kontrastu právnu minulosť svojej kandidátky.

Kamala Harrisová sa opäť vyjadrila na adresu Donalda Trumpa. Urobila tak v Milwaukee v štát Wisconsin. „Bola som prokurátorkou, poznám chlapov ako on!“ zopakovala vetu, ktorá prvýkrát zaznela na podujatí v sídle svojej novozaloženej kampane.

Znela viac než ako len fráza. Je to zjavne zbraň, ktorú je Kamala Harrisová pripravená použiť proti Donaldovi Trumpovi. Stratégia, ktorá spočíva v prezentovaní sporu medzi nimi dvoma, ako boja medzi „prokurátorom a odsúdeným zločincom“.

Krátko predtým to podobne opísal v CNN aj guvernér štátu Kentucky Andy Beshear, ktorý sa stále častejšie skloňuje ako možná Harrisovej dvojka, teda ak by vyhrala, bol by jej viceprezidentom.

Američanov znepokojuje násilie a laxnosť úradov voči nemu. Kamalu Harrisovú v minulosti ako prokurátorku kritizovali za to, že bola proti zločinu až príliš tvrdá. Vtedy v roku 2020 jej preto zavesili na krk visačku Policajtka Kamala, aby sa jej vysmievali.

Lenže teraz v roku 2024 to už vôbec neznie tak zle, konštatuje denník. Jej schopnosť argumentovať sa podľa neho môže ukázať už v prvej debate 10. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet