Na hlavný obsah

Propalestínski aktivisti obsadili strechu austrálskeho parlamentu. Zákonodarcovia akciu odsúdili

Označili ju za závažné narušenie bezpečnosti .

Propalestínski demonštranti vo štvrtok (4. 7.) vyliezli na strechu budovy austrálskeho parlamentu v Canbere. Vyvesili transparenty, z ktorých jeden hlásal, že Palestína bude slobodná. Súčasne obvinili Izrael z páchania vojnových zločinov.

Austrálski zákonodarcovia akciu odsúdili. Označili ju za závažné narušenie bezpečnosti zákonodarného zboru. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hodinová akcia

Štyri osoby v tmavom oblečení strávili na streche budovy asi hodinu. Na mieste roztiahli čierne transparenty, vrátane jedného s nápisom „Od rieky až k moru, Palestína bude slobodná“, čo je tradičné heslo propalestínskych aktivistov.

Jeden z demonštrantov predniesol pomocou megafónu prejav, v ktorom obvinil izraelskú vládu z vojnových zločinov. Kabinet premiéra Benjamina Netanjahua podobné výroky dlhodobo odmieta. „Nezabudneme, neodpustíme a budeme pokračovať v odpore,“ vyhlásil.

Hŕstka policajtov a členov ochranky medzitým odporúčala okoloidúcim, aby sa nezdržiavali priamo pod protestnou akciou pri hlavnom vchode do budovy.

Niekoľko ďalších videli na streche, ako sa snažia demonštrantov odviesť, uviedol svedok agentúry Reuters. Protestujúci nakoniec transparenty zbalili, kým ich okolo 11.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) odviedli čakajúci policajti.

Vážne narušenie bezpečnosti parlamentu

„Ide o vážne narušenie bezpečnosti parlamentu,“ uviedol hovorca opozície James Paterson v príspevku na sieti X. „Budova prešla nákladnou rekonštrukciou, aby sa podobným vniknutím zabránilo. Vec si žiada vyšetrovanie, „dodal.

OSN v záveroch svojho vyšetrovania minulý mesiac konštatovala, že v prvých fázach vojny sa v Gaze dopúšťali vojnových zločinov Izrael aj Hamas. Podľa OSN izraelské operácie predstavujú tiež zločiny proti ľudskosti kvôli obrovským stratám na civilnom obyvateľstve.

Taktiež v Austrálii sa od začiatku vojny konajú časté protesty na podporu Palestíny, vrátane pravidelných demonštrácií vo veľkých mestách a obsadzovania univerzitných kampusov.

Austrália v súčasnosti neuznáva palestínsku štátnosť, ministerka zahraničia Penny Wongová v máji však pripustila, že by tak jej krajina mohla urobiť ešte pred ukončením formálneho mierového procesu medzi Izraelom a palestínskymi úradmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet