Na hlavný obsah

Prvá národnostná škola pre rómskych žiakov čelí kritike. Segregáciu vraj skôr zvýši, riešenie je inde

Za to, že deti segregujeme, rieši Slovensko aj európsku žalobu.

Prvá národnostná škola pre rómskych žiakov čelí kritike. Segregáciu vraj skôr zvýši, riešenie je inde
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) kritizuje vznik prvej národnostnej školy pre rómskych žiakov. Tá by mala byť čoskoro na východnom Slovensku. Podľa hnutia to prehlbuje segregáciu, teda vzdelávanie detí oddelene od rovesníkov.

PS tvrdí, že štát sa chce takto vyhnúť aj európskej žalobe. Ministerstvo školstva sa proti tomu ohradilo.

Školu v Rakúsoch navštevuje viac ako 800 žiakov. Ide o výlučne rómske deti. Ministerstvo školstva chce, aby bola v budúcnosti národnostná škola. Progresívne Slovensko tvrdí, že sa takto zhorší problém so segregáciou rómskych detí.

„Život v sociálnej a geografickej izolácii od majoritnej spoločnosti znemožňuje týmto deťom aby sa uplatnili na trhu práce a samozrejme aby vykročili zo začarovaného kruhy chudoby,“ tvrdí poslankyňa NR SR Ingrid Kosová (PS).

Kritike prvej národnostnej školy pre rómskych žiakov sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Za to, že deti segregujeme, rieši Slovensko aj európsku žalobu. „Z nášho pohľadu je celá táto iniciatíva prostriedkom na to, ako sa vynúť pokute od Európskej únie za porušovanie rasovej smernice,“ vyhlásila Kosová.

Ministerstvo školstva tvrdí, že verejnú základnú školu s vyučovacím rómskym jazykom ešte nemáme a to bol dôvod, prečo by mala v obci fungovať. „V žiadnom prípade však nie je náhradou iných opatrení smerujúcich k desegregácii slovenského školstva, ktoré presadzujeme,“ uviedla hovorkyňa rezortu Dagmara Mičeková.

Rovnaký problém majú aj v zahraničí

Opozícia vyzvala ministra, aby robil skutočné kroky, ktoré povedú k tomu, aby rómske deti neboli oddelené od svojich rovesníkov. Veľká časť sa napríklad vzdeláva len s rómskymi spolužiakmi. Podľa občianskeho združenia Eduroma ísť cestou národnostných škôl nie je dobré riešenie.

„Zatvoríme obrovskú skupinu detí z konkrétnej menšiny pred zvyškom sveta a dáme tomu nejakú oficiálnu nálepku. Musíme ísť z tohto konceptu preč a pokračovať v budovaní kvalitných a inkluzívnych bežných verejných škôl,“ vyhlásil zakladateľ OZ EduRoma Vlado Rafael.

V zahraničí riešia problém so segregáciou tiež. Podľa analytika by sme sa mali nimi inšpirovať. „Jedno z tých opatrení je práve zabezpečenie autobusovej dopravy aj zmena školských obvodov. Aby sa rómska komunita rozdelila do viacerých škôl,“ hovorí analytik z Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

Ministerstvo školstva predstavilo projekt desegregácie vzdelávania rómskych detí v decembri 2023. „Jeho súčasťou je aj zverejnená Metodická príručka desegregácie vo výchove a vzdelávaní. Jej cieľom je prispieť k zlepšeniu aplikačnej praxe pri predchádzaní a eliminácie segregácie v školskom prostredí na Slovensku,“ priblížila Mičeková.

Rezort pripravuje z európskych peňazí národný projekt, ktorý pomôže segregáciu odstrániť vo viac ako desiatke lokalít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko