Na hlavný obsah

Prvý júl je slovenským dňom bez mäsa. Jeho vylúčenie z jedálnička môže znížiť riziko chorôb, radí odborníčka

Vhodnou alternatívou k mäsu sú napríklad strukoviny.

Prvý júl je slovenským dňom bez mäsa. Jeho vylúčenie z jedálnička môže znížiť riziko chorôb, radí odborníčka
Ilustračná snímka zeleniny v obchode. Foto: Unsplash

Slovenská vegetariánska spoločnosť v roku 1992 vyhlásila 1. júl za slovenský deň bez mäsa. Aké benefity má vylúčenie mäsa z našich jedálničkov a na čo si dať pozor priblížila výživová poradkyňa zo Slovenskej vegánskej spoločnosti Zuzana Chochlíková Laslopová.

„Z môjho hľadiska jednoznačne človek dokáže fungovať bez mäsa, dokonca aj na čisto rastlinnej strave,“ uviedla.

Zdôraznila, že v súčasnosti existuje už množstvo aj dlhodobých štúdií, ktoré dokazujú, že ľudia stravujúci sa vegetariánsky alebo dokonca vegánsky, dokážu prospievať. Svetové zdravotnícke spoločnosti podľa nej považujú vhodne zostavenú rastlinnú stravu za adekvátnu alternatívu konvenčnej stravy.

Zníženie rizika niektorých chorôb

Vylúčenie mäsa z jedálnička vedie podľa odborníčky k zníženiu rizika rôznych civilizačných ochorení, predovšetkým kardiovaskulárnych ochorení cukrovky II. typu či metabolického syndrómu niektorých druhov rakoviny. Aj preto, že mäso obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín či cholesterolu.

Vhodnou alternatívou k mäsu sú napríklad strukoviny. „Živočíšne potraviny sú veľmi bohaté na bielkoviny. Veľa ľudí, pokiaľ sa snažia nahradiť mäso, tak prvá vec, čo im napadne, je, že odkiaľ získajú bielkoviny,“ hovorí Chochlíková Laslopová.

Zdôraznila, že bežný človek so sedavým zamestnaním nepotrebuje také veľké množstvo bielkovín, ako si ľudia často myslia. „Takémuto človeku stačí 0,8 gramu bielkovín na kilogram váhy na deň. To je množstvo, ktoré sa dá perfektne vykryť aj z nedokonale zostavenej rastlinnej stravy,“ uviedla Chochlíková Laslopová.

Pozor si skôr treba dať na niektoré vitamíny. „Podstatné je dávať pozor na prijímanie vitamínu B12, ktorý sa v rastlinnej strave nenachádza a je esenciálny pre fungovanie organizmu. Tam treba premýšľať nad suplementáciou. Ďalej je to napríklad železo, na ktoré je mäso veľmi bohaté. Treba poznať zdroje železa v rastlinnej strave a vedome ich zaraďovať do nášho jedálnička,“ odporúča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko