Na hlavný obsah

PS kritizuje zmeny v zákone o športe: Obáva sa aj spolitizovania Fondu na podporu športu

Ministerstvo cestovného ruchu a športu obvinenia odmieta.

PS kritizuje zmeny v zákone o športe: Obáva sa aj spolitizovania Fondu na podporu športu
Ilustračná snímka bežkyne. Foto: STVR

Zmeny v zákonoch o športe a o Fonde na podporu športu by podľa opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) mohli znížiť transparentnosť v športových kluboch a fond spolitizovať.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu obvinenia odmieta. Tvrdí, že návrhmi reaguje na potreby športových klubov.

Výročnú správu o nakladaní s peniazmi by po novom museli zverejňovať len športové kluby, ktoré dostanú od štátu viac ako 800-tisíc eur. Podľa poslancov z PS sa tým zníži transparentnosť vo financiách.

„Väčšina športových klubov a zväzov by nemusela zverejňovať tieto výročné správy,“ uviedol poslanec PS Dávid Dej.

Kritike zmien v zákone o športe sa v Správach venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Kluby návrh vítajú

Kluby návrh vítajú, pretože by to znížilo byrokratickú záťaž u tých najmenších, pre ktoré je každoročný audit drahý.

„Keď má nejaký športový klub príjem napríklad 50-tisíc a má zaplatiť päťtisíc alebo šesťtisíc eur za audit, tak myslím si, že je to veľmi veľa peňazí. Obzvlášť keď veľa týchto drobných klubov funguje na báze jedného či dvoch ľudí, kde tieto byrokratické veci majú problémy znášať,“ priblížil generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej Ivan Sabovik.

Podľa návrhu ministerstva športu by sa mala zároveň zrušiť pozícia kontrolóra v každom klube, ktorý dohliada na ich hospodárenie. „Kontrola bude stále existovať, keďže hlavný kontrolór športu sa neruší. Inštitút kontrolóra športu bude existovať,“ dodal Sabovik.

„Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) je pri svojej činnosti vždy otvorený a transparentný. Preto aj po prijatí zmien bude vypracovávať a zverejňovať pravidelnú výročnú správu. Navyše funkciu kontrolóra SZĽH neplánuje rušiť,“ uviedol SZĽH.

Prevaha ministerských nominantov

Opozičné hnutie kritizuje aj rozšírenie dozornej rady Fondu na podporu športu z troch na päť členov. V prevahe by mali byť ministerskí nominanti.

„To znamená, že minister športu by mohol ovládnuť tento fond, kde by mohol dosadzovať väčší počet ľudí v Správnej rade a tým pádom rozhodovať kam, na aké výzvy a na aké projekty peniaze pôjdu,“ vysvetlil Dej.

„Rozširuje sa len výkon dozoru, a to navýšením počtu členov dozornej rady. Nemení sa však rozhodovanie o zásadných veciach, ktoré je v kompetencii Správnej rady, kde majú väčšinu zabezpečenú zástupcovia športu, respektíve cestovného ruchu,“ uviedol rezort športu.

Zväzy a kluby môžu znenie zákonov pripomienkovať do konca týždňa. Následne o ňom bude rozhodovať vláda a neskôr parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko